Krönikörerna om dopningsskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Att Nicklas Bäckström lämnat ett positivt dopningsprov är en nyhet som fått många att reagera. Så här skriver några tidningskrönikörer:

”Sveriges bästa vinter-OS slutade med Sveriges största dopningsskandal genom tiderna. En nyckelspelare avstängd i en OS-final i ishockey. Det blir inte större än så här. Det blir inte tydligare än så här att dopningsdebatten aldrig kan vara svart eller vit.”

Johan Esk, Dagens Nyheter

”Nicklas Bäckström åker fast i ett dopningstest i OS och det enda jag hör är ursäkter. Det jag ville höra? Att det inte finns några ursäkter. Att en nation som Sverige klantar till det så fullständigt är helt obegripligt i mina ögon.”

Mats Wennerholm, Aftonbladet

”Tre Kronor fick inte en ärlig chans att vinna OS-guld. Så känns det i alla fall. Det är klart att uppladdningen blev totalt sabbad av det sena beskedet från IOK. Efter det här spektaklet kan vi glömma NHL-spelare i nästa OS.”

Magnus Nyström, Expressen

”Första tanken var att detta är otroligt klantigt av Tre Kronors landslagsläkare Björn Waldebäck. Men verkligheten visade sig, som så många gånger förr, vara långt mycket mer komplicerad än så. Det är svårt att säga vem som gjort rätt och fel i den här soppan. Vi har inte alla detaljer och lär inte få dem heller.”

Anja Gatu, Sydsvenskan

”Bäckström låg klart över gränsvärdet. Hur har det gått till? Vem bär ansvaret för det? Det som skedde skulle aldrig behövt ske. Antingen har spelaren överdoserat – säkert av medicinska skäl, knappast för att höja sin prestationsnivå – eller läkaren misskött sin uppgift. Ansvaret måste hur som helst utkrävas inom Svenska Ishockeyförbundet.”

Åke Stolt, Idrottens Affärer

”Tommy Boustedt sa sig uppfatta agerandet som en rent politisk aktion.Det ska nog mer ses en bitter kommentar än som ett genomtänkt uttalande. Bakom stängda dörrar befarar jag att både Boustedt & Co är mer frågande inför SOK:s läkare Björn Waldebäcks handlande. Vem om inte han ska ha järnkoll på spelarnas medicinbruk under ett OS?”

Jan Hansson, Borås Tidning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OS i Sotji ishockey herrar

Mer i ämnet