Ledin tillbaka i klubben där elitkarriären började

Uppdaterad
Publicerad

Efter nio år kommer Per Ledin åter till Luleå, där han inledde sin elitseriekarriär.

–Det har alltid varit en varm stämning i föreningen, jag har alltid känt mig välkommen hit, säger han till SVT Sport.

–Fast nu är det lite annorlunda. Det är den bästa klubben i Europa säger Ledin, och syftar på segern i European Trophy, en titel som Luleå siktar på att försvara.

Per Ledin är ökänd i hockeysverige för sina verbala utspel både på- och utanför isen. Vem minns inte Ledins tid i Färjestad då han mitt under en pausintervju vrålade ”Hej, tjockis” till Tommy Salo, då målvakt i Frölunda. Utspelet efterföljdes i samma situation av det numera hockeyklassiska uttrycket ”snart är råttet mågat”.

SHL

Bäst i Europa

Luleå må vara etta i Europa, men är tvåa i Sverige. Johan Forsberg, twitterpoeten från Piteå var med och sänkte Luleå i SM-finalen, och han är värvad från just Skellefteå.

–Jag tror att det handlar om små marginaler om man ska vinna ett guld. Luleå hade ett bra lag ifjol, och vi har ett minst lika bra eller ännu bättre lag i år. Det är mycket som ska klaffa men vi tror absolut på det.

Oscar Sundh har suddiga minnen från en match mot Luleå i oktober förra året. I en olyckshändelse tappade han balansen och slogs medvetslös mot sargen. När han inte fick besked av HV71 om förlängt kontrakt valde landslagsmeriterade forwarden att flytta till Luleå.

–Spelsättet skiljer sig en del. Här uppe i Luleå har vi ett väldigt utpräglat spelsystem, hur du ska röra dig och agera i väldigt många situationer. Det gäller att lära sig det så att det sitter i ryggraden.

Ny trio

Alla tre är hårt jobbande forwards, och passar bra in i Luleås sätt att spela hockey.

–Självklart försöker vi värva spelare som passar in i systemet såklart, men grunden är att de här tre är gedigna hockeyspelare från grunden. Bra närkampsspelare och skridskoåkare, och vi hoppas de kan hjälpa oss i vinter säger Thomas Bulan Berglund, assisterande tränare i Luleå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet