Läkaren försvarar Bäckström: ”Tagit vad som är tillåtet”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges läkare och Internationella ishockeyförbundet försvarar Nicklas Bäckström mot dopningsanklagelserna. – Han är ett oskyldigt offer, säger IIHF:s chefsläkare Mark Aubry.

Medlet som Nicklas Bäckström fastnade i ett dopningsprov för är pseudoefedrin – ett uppiggande medel i den allergimedicin som svensken använder. Bäckström ska ha haft för höga koncentrationer av detta.

– Nicklas äter en allergimedicin och den medicinen har han ätit i flera år. Det är ingen förbjuden medicin, det är gränsvärden som påverkas, säger Peter Reinebo, SOK:s truppchef, till SR.

På presskonferensen säger SOK:s chefsläkare Björn Waldebäck att Bäckström inte borde ha överskridit värdet.

”Tagit det som är tillåtet”

– Nicklas har följt de ordinationer han har fått. Han har tagit ett piller om dagen. Han har tagit så mycket som är tillåtet. Nicklas har testats flera gånger före turneringen, säger Waldebäck som tar på sig skulden:

– Han frågade mig om han fick ta en tablett och jag sa ja. Jag kan sätta stort frågetecken på mig själv som ger en spelare en tablett som är klassad som dopning.

– IOK var inte enade om att stänga av Bäckström. Det visar att det inte rör sig om dopning. I Vancouver räckte det med en varning för en spelare som hade för höga värden. Jag vet inte varför man valde avstängning nu, fortsätter Waldebäck.

Internationella ishockeyförbundet (IIHF) håller inte med IOK (Internationella olympiska kommittén) som stoppade Bäckström i finalen.

– Vi är här som partner till IOK. Vi känner med Nicklas och förstår det som att han är oskyldig enligt Waldebäcks utsago. Jag känner som en läkare att det inte är något dopning i detta och att han är ett oskyldigt offer. Vi stöder honom i detta, säger en IIHF-chefsläkaren Mark Aubry på presskonferensen.

”Han är ett oskyldigt offer”

Gränsvärdet för pseudoefedrin ligger på 150 milligram per liter blod. Bäckström hade 190, enligt Aubry.

– Han är ett oskyldigt offer. Man ska lista alla läkemedel man tar och Nicklas har skrivit ner allt korrekt. Han har tagit medicinen. Substansen är bara förbjuden om det går över en viss gräns, säger han och fortsätter:

– Om B-provet är positivt kommer fallet att lämnas över till Internationella ishockeyförbundet. Jag kan inte föregå beslutet i disciplinkommittén. Men jag anser att det inte finns något uppsåt för dopning. Vi kommer att kämpa för hans sak, fortsätter Aubry, som alltså är Internationella ishockeyförbundets medicinske ansvarige.

”Det är en fars”

Till Aftonbladet säger svenske läkaren Björn Waldebäck att han tar på sig felet, men anser samtidigt att IOK gjort felaktigt i att stänga av Bäckström.

– Jag känner ett väldigt stort ansvar. Men vi kunde inte föreställa oss konsekvenserna av något som inte är prestationshöjande. Alla hockeyläkare är med på ett möte. Då kommer pseudoefedrin upp och då säger vi att en tablett är okej, säger Waldebäck till tidningen.

– Man jagar substanser som har en så liten effekt, typ som kaffe. Det är fars. IOK borde ha varnat och sagt att Nicklas låg lite över. På VM hade det förmodligen inte hänt någonting, säger Waldebäck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OS i Sotji ishockey herrar

Mer i ämnet