Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lättare för kvinnor att komma undan med dopning

Uppdaterad
Publicerad

Att upptäcka att en man dopat sig med steroider är i dag förhållandevis enkelt för dopningsjägarna.

Att upptäcka att en kvinna gjort detsamma är dock mycket svårare.

– Ja, vid små doser av steroid-dopning borde det vara lättare att komma undan som kvinna, säger Jenny Schulze på Svensk Antidoping.

Jenny Schulze har i många år forskat kring det biologiska passet som används som en screening, eller kanske snarare som en varningsflagga, vid blod-och steroid-dopning.

I dag jobbar hon vid kontrollverksamheten på Svensk Antidoping.  

– Vi har precis gjort en studie för att få koll på den individuella variationen hos kvinnor, men det behövs fler studier och det är svårt att få tillstånd att ge manligt könshormon till kvinnor, säger Jenny Schulze.

Steroidpasset, som alltså ska varna när en idrottare visar på avvikande värden, är utformat efter män. De har, till skillnad från kvinnor, ett jämnt flöde av steroider ut i urinen, medan kvinnor har väldigt mycket större variationer. Detta gör i sin tur att de kvinnliga värdena i steroidpasset kan variera mycket mer innan systemet varnar. 

”Steroidpasset är extremt känsligt”

Det är dock inte omöjligt att upptäcka kvinnor som tillfört syntetiskt testosteron, alltså steroider, men det krävs att någon fattar misstanke och skickar dopningprovet vidare.  

– När man misstänker något så skickar man det provet på en isotop-analys, konstgjort testosteron har nämligen en annan sammansättning än det egna, det har en annan isotop-ratio. Den här analysen gör att man helt hundra kan säga om någon har dopat sig med testosteron eller inte, men den kostar fem gånger mer och tar väldigt lång tid för labbet, därför kan vi inte skicka alla prover dit, bara dem vi misstänker.  

Vore drömmen att kunna skicka alla prover på isotop-analys? 

– Steroidpasset är ju extremt känsligt för variationer, men det är klart att det vore önskvärt att analysen inte var så ineffektiv utan hade en högre kapacitet. 

Problematik att forska kring kvinnor

Och faktum kvarstår. Steroidpassets utformning och problematiken att forska kring kvinnor och manligt könshormon lämnar ett fönster öppet för kvinnor som önskar tillföra syntetiskt testosteron.

– Ja, vid små doser av steroid-dopning borde det vara lättare att komma undan som kvinna, men med det sagt så kommer vi skicka alla avvikelser på en isotop-analys. Dessutom har vi nu den här studien där vi ska få möjlighet att se hur steroidpasset ser ut när kvinnor dopat sig med testosteron så det ska vi göra, säger Jenny Schulze.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.