Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inga lagidrotter, utestängda från friidrotten och krav på neutralitet. I videon ovan förklarar SVT:s reporter varför det kommer vara få ryska och belarusiska idrottare på OS. Foto: Bildbyrån/SVT

Ryska svaret på avstängda fäktare: ”Total katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland tog åtta OS-medaljer i fäktning i Tokyo. När spelen avgörs i Paris i sommar kommer inga ryska fäktare till start.

– Jag tycker det är en total katastrof, säger Ilgar Mammadov, president för Rysslands fäktningsförbund.

Ryssland är en stormakt inom fäktning, med flera världsstjärnor i sitt landslag. När OS avgjordes senast i Tokyo 2021, tog Ryssland tre guld, fyra silver och ett brons.

Bland de största stjärnorna finns Sofia Pozdniakova som tog individuellt OS-guld i sabel i Tokyo, och tidigare var gift med Konstantin Lokhanov som valt att lämna Ryssland i protest mot kriget i Ukraina.

OS i Paris 2024

Hon tävlar för militärklubben CSKA Moskva och har utåt sett tagit ställning för Vladimir Putin i presidentvalet.

Pozdniakova är därför en av de ryska fäktare som har stoppats från att tävla internationellt, då hon inte bedöms vara neutral enligt IOK och det internationella fäktningsförbundets regler.

– Neutral status beviljades inte till våra starkaste idrottare, olympiska mästare och världsmästare, säger Ilgar Mammadov, som inte heller han bedöms vara neutral och därför inte får medverka som huvudtränare på internationella tävlingar.

I intervjun, som har gjorts i samarbete med Yle och NRK, ifrågasätter Mammadov också att de ryska fäktare som har godkänts för fortsatt tävlan, fick beskedet när det enligt hans mening var för sent att kvala till OS.

– De idrottare som gavs neutral status, fick det först i slutet av juli. Förstår ni hur orättvis denna politiska manövrering är gentemot våra idrottare? Toppidrottarna nekades neutral status, medan de sämre och medelmåttiga idrottarna beviljades statusen, men först efter att alla de större tävlingarna hade avslutats, säger Ilgar Mammadov och tillägger:

– Hur ska vi kunna delta i kvalen, inte minst det olympiska, om vi inte är tillåtna att tävla? Jag tycker det är en total katastrof.

SVT har varit i kontakt med IOK som inte vill kommentera de specifika fallen kring de ryska fäktarna.

SVT Sport har också sökt det internationella fäktningsförbundet, som inte har återkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet