Jakob Lilja. Foto: Bildbyrån

I dag fastslås Liljas dom

Uppdaterad
Publicerad

5 mars 2015 crosscheckade Röglespelaren en Malmöspelare i nacken.
Nu, över tre år senare, ska det till slut fastslås vad konsekvenserna av situationen blir för Jakob Lilja.
I dag kommer Högsta domstolen med sin dom.

Både i tingsrätt och hovrätt har Jakob Lilja dömts för misshandel av normalgraden till villkorligt straff och dagsböter.

När fallet nu nått Högsta domstolen så ska det en gång för alla avgöras vad följden blir av den dåvarande Röglespelarens crosschecking.

Hovrätten ansåg att Liljas våld inte begicks för ”något som är i linje med det spelet går ut på”, och dömde honom i september.

Till förhandlingarna i Högsta domstolen har ny bevisning plockats fram i form av ett tio minuter långt videoklipp där andra liknande händelser i SHL kommer att visas.

– Vi anser att det är viktigt för Högsta domstolen att kunna jämföra och kunna se händelsen med Jakob Lilja i ett sammanhang med andra händelser som sker på ishockeybanan, sade Liljas försvarsadvokat Mats Tornéus till TT när det stod klart att HD skulle ta sig an fallet.

– Alla ska vara lika inför lagen. Man kan inte bara välja: ”Det här fallet ska vi testa. De andra bryr vi oss inte om”. Så säger man inte till folk som misshandlar folk på gatan: ”Vi tar den här men skiter i den där”, säger Lilja själv.

Vilken väg HD väljer att gå är oklart. Likväl kommer domen att sätta punkt för en utdragen och lång rättsprocess.

– Det är klart att han har mått dåligt över att ha haft en brottsmisstanke hängande över sig i mer än tre års tid, sade Tornéus inför HD-prövningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer