Livstids avstängning för rasist-prat

Donald Sterling, ägare till NBA-klubben Los Angeles Clippers, stängs av från NBA på livstid efter rasistiska uttalanden i en ljudupptagning.

Sterling får även 2,5 miljoner dollar (16,4 miljoner kronor) i böter, pengar som ska doneras till organisationer som arbetar mot diskriminering och för tolerans.

NBA-basen Adam Silver sade på en presskonferens att han även ska försöka tvinga fram en försäljning av Clippers. För det krävs ett majoritetsbeslut på tre fjärdedelar av rösterna.

– Vi står enade i fördömandet av Mr Sterlings åsikter. De har helt enkelt ingen plats i NBA, säger Silver.

Beslutet innebär ett omedelbart förbud för Sterling att gå på NBA-matcher eller träningar, att besöka Clippers kontor eller andra anläggningar, och att delta i några affärs-, spelar- eller personalbeslut som rör laget.

”Stort ledarskap”

I ljudupptagningen hörs Los Angeles Clippers klubbägare Donald Sterling säga att han ogillar att flickvännen tar med sig färgade kompisar till Clippers matcher och dessutom lägger ut bilder på sällskapet på Instagram.

Silvers agerande får beröm av Earvin ”Magic” Johnson på Twitter. ”Silver visade stort ledarskap när han stängde La Clippers ägare Donald Sterling på livstid” skriver den förra superstjärnan.

Även tidigare har Donald Sterling varit i blåsväder. Han har anklagats för brott mot de medborgerliga rättigheterna och rasdiskriminering i sin affärsverksamhet, och även sexuella trakasserier av anställda, skriver AP.

Flera stora sponsorer har redan avslutat sina samarbeten med klubben, som spelar åttondelsfinal mot Golden State - det står 2-2 i matcher.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.