Mats Årjes och Annika Björk. Foto: TT Nyhetsbyrån/Privat

Kvinnans advokat om åtalet mot Mats Årjes: ”En pressad situation”

Uppdaterad
Publicerad

Mats Årjes, ordförande i Sveriges olympiska kommitté, står åtalad för att sexuellt ha ofredat en kvinna tidigare i år – något han själv förnekar.

Kvinnan företräds av Annika Björk som inte vill uttala sig specifikt om sin klients mående, men medger att situationen är speciell.

– Generellt så är det alltid en pressad situation, säger hon till SVT Sport.

Enligt åtalet ska kvinnan ha sexuellt ofredats på ett tåg mellan Borlänge och Stockholm i juni tidigare i år. I och med att ingen person är frihetsberövad har tingsrätten inget så kallat skyndsamhetskrav. Därför tror Annika Björk, kvinnans advokat, att förhandlingar inleds först om några månader.

– Min gissning, om jag utgår ifrån andra mål som jag fått in, är februari/mars, säger Björk och tillägger:

– Det här är inget man skyndar på bara för att det är en offentlig person, utan det här är en helt professionell process.

Det var under måndagen som nyheten kom att Mats Årjes, ordförande i Sveriges olympiska kommitté, åtalas för sexuellt ofredande. Årjes förnekar brott och har tillfälligt valt att kliva åt sidan från de uppdrag han har.

– Jag känner mig fullständigt oskyldig och jag känner mig bedrövad, det är en situation som man aldrig trodde att man skulle komma i närheten av, sa Årjes till SVT Sport i går.

Begär mest troligt skadestånd

Annika Björk vill inte uttala sig specifikt om hur hennes klient mår.

– Det är klart att det är speciellt med en rättegång och generellt så är det alltid en pressad situation. Men jag vill inte uttala mig specifikt hur klienten mår.

Kommer ni att begära skadestånd?

– Det skulle jag tro. Vi ska diskutera det, men jag utgår ifrån att vi gör skadeståndsanspråk. Sedan kommer vi diskutera när det närmar sig vilken nivå man vill lägga sig på.

– Vi kommer försöka hitta liknande fall och se hur mycket som har begärts och dömts ut då.

SE MER: Mats Årjes åtalad för sexuellt ofredande:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SOK:s ordförande Mats Årjes i Lausanne. Foto: Stina Stjernkvist/TT arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.