Foto: SVT

”Man är ensam mitt ute i ingenstans”

Uppdaterad
Publicerad

Vinnaren av Vansbrosimningen Ellen Olsson satsar allt för att nå OS i Öppet Vatten.

– Man måste vara envis, man kan inte bara ge upp när man är mitt ute i havet, säger hon till SVT Sport.

Det är just den känslan av frihet, havet är oändligt man kan simma och det tar aldrig slut. 

Hon var tolv år när hon för första gången upptäckte öppet vatten simning. I publiken på Vansbrosimningen 2007 fanns Ellen Olsson, där för att heja på sin bror helt ovetandes om att hon sju år senare skulle vinna tävlingen.

– Det var mycket friare och mycket häftigare än i bassäng. Jag hade aldrig varit med om det innan. Jag hade sett det på triathlontävlingar men jag visste inte att man kunde utöva det som simsport.

Fick starta en egen klubb

Sporten är fortfarande en relativt liten i Sverige när Ellen började tävla fanns det inga klubbar som satsade på enbart öppet vatten.

Så Ellens familj startade Sveriges första klubb och mamma Kicki blev tränare.

– Det har varit tuff, det blir ensamt att vara en så liten klubb. Men det är också det som driver mig, att visa att vi kan vara med och slåss om pallplatser, säger Ellen Olsson.

För att hinna få ihop över 30 träningstimmar i veckan blir det start klockan fem varje morgon oavsett om det är semester eller inte.

Överlägsen bland damerna

I dag är Ellen Olsson Sveriges absolut bästa öppet vatten simmerska. Både ifjol och i år vann hon SM helt överlägset. Och efter fyra år näst överst på pallen tog hon i sommar den efterlängtade segern på Vansbrosimningen

– Min Vansbroseger värderar jag högt, jag blev så otroligt glad, säger Olsson. 

Ellen som precis tagit studenten satsar nu heltid på simningen och målet är att bli bäst i världen.

– Mitt långsiktiga mål är OS om det är om två år eller fyra det spelar ingen roll, men jag ska dit, säger Olsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.