Foto: TT Nyhetsbyrån

Maskeringsförbud föreslås från 2016

Uppdaterad
Publicerad

Ensamutredaren Sigurd Heuman föreslår att det ska införas ett maskeringsförbud på idrottsevenemang. – Jag tycker det är ett bra förslag, sa inrikesminister Anders Ygeman (S), som nu från regeringens sida kommer att skicka vidare ett lagförslag på remiss.

– Vi föreslår att det ska införas en straffbestämmelse vad gäller maskering på idrottseveneemang, sa Heuman, på en pressträff på Rosenbad i dag.

Han föreslår att det ska bli straffbelagt om den maskerade personen ensam eller ihop med andra genom sitt uppträdande stör den allmänna ordningen eller utgör omedelbar fara. Straffet föreslår han blir böter eller fängelse upp till sex månader.

Heumann var tydlig med att säga att förbudet bara ska vara tillämpligt vid ordningsstörningar.

– Eller när risk finns för ordningsstörningar. Vi ska inte lagföra när det är naturligt, vid väder och vind, att maskera sig, säger Heuman, som också var tydlig med att undantag kommer att göras för de som av religösa skäl har kläder som kan liknas vid maskering.

”Kan införas 1/1 2016”

Nu kommer förslaget skickas på remiss och remisstiden är tre månader.

– Vi förväntar oss ett positivt remissutslag. Sedan hoppas vi lägga en proposition om en lagändring, sa inrikesministern Ygeman.

– Om det blir lag som kommer den att införas 1/1 2016, sa Ygeman.

Heuman beskrev kortfattat bakgrunden till att det bör införas ett förbud och lade tonvikt på pyroteknikens skadeverkningar.

– Det är en farlig verksamhet, som kan leda till allmänna skador och skador på egendom, sa utredadaren som menar att ett maskeringsförbud kan komma att underlätta arbetet för att få bort pyrotekniken från arenorna.

Förbjudet i Stockholms Stad sedan tidigare

Maskeringsförbud var ett av flera förslag som Björn Eriksson, tidigare nationell samordnare mot våld inom idrotten, lade fram i den så kallade huliganutredningen våren 2013. Men så länge det inte finns en lag mot maskering kan ordningsvakter och polis inte stoppa dem som döljer ansiktet.

Stockholms stad införde redan vid årsskiftet maskeringsförbud på arenor. På klubbnivå följde IFK Göteborg efter i våras. Men förbudet har funnits sedan många år i Svenska fotbollförbundets tävlingsbestämmelser.

Tillträdesförbud runt arenorna, åtgärder mot hot som drabbar idrottsledare, kraftsamling mot de i supporterskarorna som ligger bakom en majoritet av idrottsvåldet och opinionsbildning var andra förslag i huliganutredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.