Foto: TT Nyhetsbyrån

Mekhissi-Benabbad fick sin revansch – tog EM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Han blev fråntagen guldet på 3 000 meter hinder efter att ha tagit av sig tröjan på upploppet. I dag behöll Mahiedine Mekhissi-Benabbad tröjan på och vann 1 500 meter överlägset. – Det var en fantastisk revansch, det jag gjorde i dag var stort, säger segraren till Aftonbladet.

Den 29-årige fransmannen fick sitt EM-guld till slut. Det fanns inget tvivel om att Mahiedine Mekhissi-Benabbad ville lämna Zürich med en guldmedalj.

– Jag har gått igenom så många känslor, glädje, ledsamhet och när de tog min guldmedalj på hinder så var jag nere på ett knä men jag var inte knockad. Det enda sättet att studsa tillbaka var att vinna 1 500 meter, säger Mekhissi-Benabbad till Aftonbladet.

Friidrotts-EM 2014

Han inledde finalen på 1 500 meter avvaktande innan rycket kom med ett varv kvar och ingen rådde på honom. Segertiden blev 3.45,60 minuter. Norrmannen Henrik Ingebritsen tog silvret.

Blev av med hinder-guldet

Mekhissi-Benabbad sprang fram till sin tränare och kramade om honom efter sitt första EM-guld på distansen. Sedan tidigare hade han två raka guldmedaljer på 3 000 meter hinder.

Finalen på 3 000 meter fick ett märkligt slut. Han vann klart men efter att ha tagit av sig tröjan på upploppet protesterade Spanien eftersom handlingen stred mot reglerna. Protesten gick igenom, Mekhissi-Benabbad blev av med guldet som i stället gick till hans landsmann Yoann Kowal.

Efter loppet kom uppgifter om att Mahiedine Mekhissi-Benabbad skulle ha skrikit ”Jag vill vara Zlatan” på upploppet. Något som han dementerade efter dagens guldmedalj.

– Nej nej. Det är inte sant. Jag sa att ”jag är Mahiedine Mekhissi-Benabbad, jag är unik precis på samma sätt som Zlatan är unik”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM 2014

Mer i ämnet