Foto: Bildbyrån

Mer pengar ska stoppa spelfusk

Publicerad

Spelinspektionen får ökade anslag med 10,8 miljoner kronor i årets budget.

Pengarna ska användas för att stoppa olaglig spelverksamhet och matchfixning.

– Förstärkning av Spelinspektionen arbete bidrar till att skydda svensk idrott från att undermineras av organiserad brottslighet, säger idrottsminister Jakob Forssmed (KD) i ett pressmeddelande.

Just uppgjorda matcher inom olika idrotter där det samtidigt satsas pengar har varit ett ökande problem. Avsikten är dessutom att förstärka tillsynen över spelmarknaden för att även stänga ute så kallad olicensierad spelverksamhet, det vill säga spelbolag som egentligen inte har tillstånd att bedriva verksamhet i Sverige.

– Uppgjorda idrottstävlingar och annan form av matchfixning strider mot idrottens grundläggande värderingar och är ett allvarligt hot mot idrottens framtid. Förstärkning av Spelinspektionen arbete bidrar till att skydda svensk idrott från att undermineras av organiserad brottslighet, säger idrottsminister Jakob Forssmed (KD) i ett pressmeddelande.

Avsikten är ett fördjupat samarbete med Finansinspektionen (FI) där FI bland annat ska öppna för att blockera betalningsförmedling till och från olagliga aktörer.

Förutom 10,8 miljoner kronor beräknas Spelinspektionen tillföras 15,6 miljoner kronor för 2025 och 18,6 miljoner kronor 2026. Dessutom föreslås FI få ett ökat anslag med 4,5 miljoner kronor och med 2024.

KLIPP: Explosionsartad ökning av spel på damfotboll (1 september 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.