Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyrån

Explosionsartad ökning av spel på damfotboll: ”Finns avigsidor”

Uppdaterad
Publicerad

Det slogs publik- och tittarrekord under sommarens fotbolls-VM.

Och rekordsiffror, det noterade även spelbolagen.

I snitt satsades det över en halv miljard kronor mer per VM-match i somras jämfört med 2019.

Detta gör att experterna ser en ökad risk för matchfixning.

SVT Sport har fått ta del av statistik från företaget Sportradar, som övervakar spelmarknaden runt om i världen. Deras siffror visar att det i genomsnitt satsades över 131,5 miljoner euro (drygt 1,5 miljarder kronor) per match i sommarens VM, vilket är en ökning på cirka 605 miljoner kronor – alltså över en halv miljard.

Samma tendens syns i damallsvenskan. 2019 var den genomsnittliga omsättningen på en match 10,7 miljoner kronor. Nu har den nästan fördubblats och ligger på över 21 miljoner kronor.

Matchfixning

Ser risker

Om det enbart är bra? Inte nödvändigtvis.

– Problemet är ju att när det gäller spel och betting finns det avigsidor som kommer med det. Så det är inte enbart bra. Därför måste vara medveten om de risker som finns kopplat till ett ökat spel på fotbollen,  säger Svenska fotbollförbundets integrity officer (matchfixningsansvarig) Johan Claesson till SVT Sport.

Riskerna han pratar om gäller matchfixning. Än så länge har man inte sett några misstänkta matcher i Sverige, men ser en risk för det.

– Med tanke på att ju mer pengar som kommer i damfotbollen kommer sannolikt problematiken komma in där också, säger Johan Claesson.

Besöker alla klubbar

Med tanke på risken man ser har bland annat Svenska fotbollförbundet och Elitfotboll Dam ökat sitt arbete mot matchfixning. Bland annat fick alla damallsvenska klubbar inför säsongen utbildning i frågan av Svenska Spel, och det har även öppnats en stödlinje dit spelarna kan ringa för att få tips, råd och anmäla eventuella situationer.

Och så sent som vid månadsskiftet Johan Claesson på besök i Eksjö, där F16-landslaget var samlat. Alla ungdomslandslag utbildas av Svenska fotbollförbundet, och det aktuella besöket var uppskattat av F16-landslaget.

– Ju mer man kan om ämnet och desto mer påläst man är, desto lättare blir det att säga nej, säger lagkaptenen Alice Broman.

Hela reportaget: Ser ökad risk för matchfixning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet