Pawel Cibicki Foto: Bildbyrån/TT

Klart: Fifa stänger av Pawel Cibicki över hela världen

Uppdaterad
Publicerad

Förra månaden dömdes Pawel Cibicki av hovrätten för inblandning i ett matchfixningsfall.

Nu straffas han hårt även av Fifa.

Han stängs av från spel i hela världen – i fyra år.

– Positivt, säger Svenska fotbollförbundets förbundsjurist Christine Stridsberg.

2019 fick Pawel Cibicki, som då spelade i Elfsborg, gult kort i en allsvensk match.

Det kortet gjorde att han senare blev misstänkt för matchfixningsrelaterade brott.

Matchfixning

Han friades i tingsrätten, men dömdes förra månaden av hovrätten, som mot hans nekande fann honom skyldig till både spelfusk och tagande av muta – och dömde honom därför till villkorlig dom. Enligt domen ska han ha tagit det gula kortet för att få låna 300 000 kronor av en annan av de åtalade personerna.

I september dömdes han även av Svenska fotbollförbundets disicplinnämnd till fyra års avstängning från all idrott i Sverige, för brott mot idrottens anti-matchfixningsreglemente.

”Det vi förväntar oss”

Och den avstängning har nu även det internationella fotbollsförbundet (Fifa) tagit till sig. Svenska fotbollförbundet bad Fifa stänga av Cibicki internationellt redan i samband med att de anmälde Cibicki till disciplinnämnden förra året, vilket Fifa godtog. Därefter har avstängningen rullat på till det slutgiltiga beskedet nu har kommit.

– Det är positivt, men det är också det vi förväntar oss i den här typen av ärenden. Annars är det så lätt i den globala värld som fotbollen är, att man bara åker till ett annat land för att spela, och på så sätt slippa undan sitt straff, säger Svenska fotbollförbundets förbundsjurist Christine Stridsberg till SVT Sport.

Futsalspelare avstängd i sex år

Även de två andra spelarna som dömdes i Cibicki-fallet, varav en spelare var landslagsspelare i futsal vid den aktuella tidpunkten, stängs av från spel i hela världen. Han stängs av i hela sex år.

De båda spelarna som dömdes i Kvarnbyfallet, som gällde matcher i Kvarnby IK:s matcher i division 3 2019, stängs av från spel i hela världen. Lagets dåvarande målvakt, som dömdes för att ha tagit emot mutor för att laget skulle förlora, stängs av i fem år.

Domarna är överklagade

En person som spelat fotboll på lägre nivå, som dömdes för inblandning i båda de aktuella fallen, stängs av från spel i sju år.

Svenska fotbollförbundets domar är överklagade till Riksidrottsnämnden, och Fifa har beslutat att deras avstängningar ändras om Riksidrottsnämnden fattar andra beslut än vad fotbollsförbundets disciplinnämnd gjorde.

Cibicki vill inte uttala sig för SVT Sport, men meddelar att domen är överklagad till Fifas överklagande-kommitté.

Alla de dömda nekar till brott.

ARKIV: 60 SEKUNDER: Kvarnbyfallet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet