Pawel Cibicki under sin tid i Elfsborg (Arkivbild). Foto: TT

Avstängningarna kvarstår för Pawel Cibicki och futsalspelarna

Uppdaterad
Publicerad

Pawel Cibicki stängdes i september av i fyra år av Svenska fotbollförbundet.

Cibicki överklagade det till Riksidrottsnämnden.

Men de gick på fotbollsförbundets linje.

”Till skillnad från vad klagandena anfört i påföljdsdelen anser RIN att de av Disciplinnämnden utdömda avstängningarna är väl avvägda”, skriver de bland annat i sitt beslut.

2019 fick Pawel Cibicki, som då spelade i Elfsborg, gult kort i en allsvensk match.

Det kortet gjorde att han senare blev misstänkt för matchfixningsrelaterade brott.

Matchfixning

Han friades av tingsrätten, men hovrätten fann honom i december skyldig och dömde honom till villkorlig dom, mot hans nekande.

Fastställde domen

Den forne U21-landslagsspelaren och SM-guldmedaljören Cibicki, som av Fifa strax innan jul fick en fyra år lång avstängning över hela världen, överklagade Svenska fotbollförbundets dom till Riksidrottsnämnden.

De valde dock att gå helt och hållet på fotbollförbundets linje, och fastställde den fyra år långa avstängningen.

Landslagsspelare också avstängda

Riksidrottsnämnden valde även att fastställa domarna för de tre övriga spelarna som var inblandade i samma matchfixnings-härva som Cibicki. Två av dem, som är avstängda i sex och fem år, var landslagsspelare i futsal innan matchfixningshärvorna nystades upp.

Den fjärde spelaren, som spelat fotboll på lägre nivå och var inblandad i både Cibicki- och Kvarnbyfallet (som gällde matcher i division 3, där lagets målvakt enligt åtalet och domen tagit emot pengar för att se till så att laget förlorade) är avstängd i sju år.

Alla spelarnas hovrätts-domar är överklagade till Högsta Domstolen. Pawel Cibicki har också överklagat sin Fifa-avstängning till Fifas överklagandekommitté.

MER MATCHFIXNING: SVT Sports serie Kvarnbyfallet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet