Molly ska hitta fuskare under SM-veckan

Uppdaterad
Publicerad

Hon är först i sitt slag – i hela världen. Springer spanieln Molly ska hitta förbjudna preparat under SM-veckan.

– Hon har en otrolig nos, är lättlärd och såklart en snäll hund, säger hundföraren Michael Sjöö.

Det är inte bara tävlande som är på plats i Helsingborg och Landskrona under SM-veckan. En annan som får slita hårt är dopninghunden Molly, en springer spaniel som jobbar åt Riksidrottsförbundets antidopninggrupp.

– Vi är på plats på SM-veckan med Molly för att söka av väskor och anläggningar där tävlande finns, samtidigt som vi vill profilera henne för idrottssverige. Vi har ett nytt verktyg till förfogande, säger Michael Sjöö, hundförare.

Molly är unik. Hon är den första hunden i världen som är specialiserad på enbart dopningklassade preparat.

– Hon är selekterad av en hundexpert som ansåg att hon hade rätt egenskaper för att bli en sökhund, sedan har hon bott hos en av hundpatrullens instruktörer som har tränat upp henne och sedan har hon flyttats över till mig. Hon har lärt sig att spåra preparat som är förbjudna inom idrotten, säger Michael Sjöö.

Vad är hennes främsta egenskaper?

– Hon har en otrolig nos, är lättlärd och såklart en snäll hund.

Molly har under hösten hittat preparat i skarpt läge, men än så länge under SM-veckan har det varit lugnt.

I spelaren ovan söker Molly igenom väskor på SM-veckan. Notera att sökningen är fingerad och att det inte hittas någon dopning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.