Carl-Johan Ryner, Sarah Sjöström och Lovisa Lindh. Foto: Bildbyrån

SM-veckans 10 höjdare

Uppdaterad
Publicerad

291 svenska mästare ska koras i 52 olika sporter. SM-veckan är som en stor godispåse fylld av spännande och dramatiska ögonblick. Här är tio höjdpunkter du inte får missa:

Bordtennis TTX

En ny variant av bordtennis, anpassad för att kunna spelas utomhus. Matcherna avgörs i bäst av tre set. Seten spelas på tid och den som leder efter två minuter vinner.

Det har aldrig tidigare spelats ett mästerskap i grenen. Därför kommer Internationella bordtennisförbundet att följa turneringen under SM-veckan med stort intresse.

Stjärnan Matilda Ekholm, som storspelade under lag-VM i Halmstad i våras, deltar i både singel och mixeddubbel. 

SVT sänder finalerna 16:30-17:30 på onsdag.

Simning

Det här är sommarveckans huvudgren. Här återfinns också SM-veckans största stjärna, Sarah Sjöström. Hon är anmäld på 50 och 100 meter, både i frisim och fjäril, samt 200 meter medley. Hon simmar troligen även några lagkapper.

Men det blir även spännande att följa herrarnas tävlingar. Flera, med långdistansaren Victor Johansson i spetsen, har utvecklats under senaste året och närmar sig världseliten. 

Citadellbadet i Landskrona, där tävlingarna avgörs, har saltvatten. Det ger bättre flytkraft och gör att förutsättningarna för bra tider finns.

SVT sänder 17:30-18:00 och 18:30-19:30 onsdag och torsdag, 17:00-19:00 fredag och lördag samt 16:45-18:00 och 18:15-18:45 söndag.

Skateboard ramp

Ny OS-gren. Oskar Rosenberg Hallberg, som vann VM i Shanghai förra året, är tävlingens stora affischnamn.

Tävlingen avgörs i en så kallad ”spineramp”, som består av två ramper, placerade bredvid varandra. Åkarna ska utnyttja rampen så bra som möjligt med olika trick.

Vi kan förvänta oss fartfylld åkning och bra underhållning.

SVT sänder 18:00-19:15 på onsdag.

Sprintrally och crosscart

Grenarna varvas och det kommer att bjudas på intensiv och fartfylld underhållning på Väla Motorstadion. Crosscart påminner mycket om rallycross. Det är kvalheat, semifinaler och final, där de sex bästa gör upp om segern. I rallysprint körs en lite kortare specialsträcka. Det tävlas i två klasser, två- och fyrhjulsdrivet Alla kör två kvalåk, där bästa tiden räknas. Även i finalen kör alla två åk, men där är det den sammanlagda tiden som räknas.

Sverige har flera crosscartförare av hög internationell klass. I rallysprinten är hårdsatsande Mattias Adielsson, som vann backtävlingen under fjolårets sommarvecka i Borås och snösprinten under vinterveckan i Skellefteå, favorit i klassen för fyrhjulsdrivna bilar. 

SVT sänder 09:00-11:50, 12:45-14:50 och finalerna 15:00-17:20 på torsdag.

Lag-SM i friidrott

Det här är som en Finnkamp, fast med sex lag på både dam- och herrsidan. Det är poängen som räknas. Ofta fälls avgörandet av tämligen okända utövare som överträffar sig själva och plockar fler poäng än väntat. Det brukar vara spännande in i det sista. 

Flera av Sveriges mest framgångsrika friidrottare deltar. Herrarnas diskus kommer att bli en kamp på högsta världsnivå, mellan Daniel Ståhl, Spårvägen, och Simon Pettersson, Hässelby. Förutsättningarna för att kasta långt är goda på blåsiga Hedens IP i Helsingborg. Ståhl kommer även att stöta kula.

Stavhopparen Angelica Bengtsson, Hässelby, sprintern Moa Hjelmer, Spårvägen, medeldistansaren Lovisa Lindh, Ullevi, långdistanslöparen Charlotta Fougberg, Ullevi, medeldistansaren Kalle Berglund, Spårvägen, och sprintertalangen Henrik Larsson, Göta, väntas också delta. 

Räkna med att någon eller några kommer att kvala in till EM.

SVT sänder 14:20-19:20.

Citybanan

Här körs cykel och rullskidor. Det brukar alltid vara en given publikhöjdpunk. Cykeln kör sin kortdistans, ett varvlopp på den 1 950 meter långa banan. Rullskidorna har två lopp, sprint och distans.

Båda regerande kortdistansmästarna Ida Erngren och Hannes Bergström-Frisk deltar. De utmanas i första hand av Frida Knutsson respektive Lucas Eriksson, som nyligen vann SM-linjeloppet. I rullskidor är fjolårsmästarna Linn Sömskar och Karl-Johan Westberg, båda landslagsåkare på snö, favoriter.

SVT sänder 10:45-12:30 fredag (sprint) och 10:10-14:20 lördag (distans rullskidor och kortdistans cykel).

Kanotpolo

Det här är sporten du inte visste att du ville se, men inte kan sluta titta på om du råkar få se den. Det bjuds på fart, finesser och hårda tacklingar. Lagen har fem utespelare och tre avbytare. Matcherna spelas 2x10 minuter. Bollen passas främst med händerna, men även med paddeln.

Isbrytarna från Luleå har dominerat i många år, men i fjol svarade Linköping för ett trendbrott genom att vinna herrfinalen. I år är den hårdsatsande östgötaklubben favorit både på dam- och herrsidan.

SVT sänder finalerna lördag 11:05-12:30.

Bangolf

Matchspelet, som avgörs i cupform, är tv-mässigt och brukar bli dramatiskt. Det är matcher en mot en och den som vinner flest hål segrar. Vi följer finalbollarna för både herrar och damer.

Flera spelare av högst internationella klass deltar. Carl-Johan Ryner, Uppsala, rankas som världens bästa spelare. Karin Olsson, även hon från Uppsala, gjorde comeback i landslaget i fjol och var nära att ta guld på VM 2017, men fick nöja sig med silver både individuellt och i lag. Alexander Dahlstedt, Tantogården, vann VM i slagspel i fjol. Förstaårssenioren Jasmin Hansson, Assarum, har guld från både senior-SM och JVM på meritlistan. 

Men den svenska toppen är bred. Det kan bli helt andra spelare finalerna.

SVT sänder lördag 14:00-15:30.

Streetbasket (3x3)

Den nya OS-sporten, debuterar i Tokyo 2020, är intensiv, fartfylld och tuffare än vanlig basket. Kroppskontakt är tillåten. Spelarnas skicklighet har stor betydelse och det bjuds på läckra individuella nummer. Det är tre utespelare i varje lag och matcherna spelas på en halv basketplan. Båda lagen ska göra poäng i samma korg. Matchtiden är 1x15 minuter.

Axel Nordström, årets forward i Svenska Basketligan (SBL) och med i svenska 3x3-landslaget, är på plats i Helsingborg. Fjolårets mästarlag Team Göran och Team BeOne Sthlm, damer respektive herrar, siktar på att försvara titlarna. U18-landslagen, både tjejernas och killarnas, utmanar seniorerna.

SVT sänder finalerna söndag 12:30-13:30.

Truppgymnastik

Här får vi se svindlande volter i hög hastighet. Trupp är den största gymnastikdisciplin, med 30 000 tävlingslicenserade utövare, och det märks på läktaren, där det nästan alltid är fullsatt. Lagen tävlar i tre olika grenar, tumbling, trampett och fristående. Den sammanlagda poängen avgör vilka lag som vinner de tre klasserna, damer, herrar och en mixad. 

Sverige är världsledande. Vid EM 2016 vann landslagen både dam- och mixedklassen och blev tvåa i herrklassen. SM är uttagningstävlingar för trupperna till EM i Portugal, som avgörs i oktober.

KFUM från Stockholm är regerande mästare på herr- och Örebro på damsidan. Brommagymnasterna respektive, Vikingarna, Lidingö, är främsta utmanare. 

SVT sänder söndag 14:00-16:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.