Nannskog. Foto: Bildbyrån

Nannskog: ”Nu måste det vara nog”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports fotbollsexpert, Daniel Nannskog, nåddes av beskedet att en Djurgårdssupporter avlidit efter bråk, via media. Nu vill ha se hårdare straff för de som går på fotboll och förstör. – Man säger ofta att nu får det vara nog. Men nu måste det vara nog, säger Nannskog.

SVTs fotbollsexpert Daniel Nannskog tog emot beskedet om att en supporter avlidit efter bråk innan matchen mellan Helsingbort och Djurgården med bestörtning.

– Det är så oerhört hemskt att det liknar ingenting. Det var dagen då det skulle vara fest. Jag har längtat efter den här dagen och så blir det det här kaoset med ett dödsfall som följd, säger Nannskog.

Supporter död

– Man säger ofta att nu får det vara nog. Men nu måste det vara nog. Det får inte förstöras på det här sättet om och om igen, säger Nannskog.

– Vi som har jobbat med cupen har sett lite tendenser bland annat mellan Malmö och Hammarby där det är folk som bara går för att bråka. Det förstör så sjukt mycket och att det nu har lett till ett dödsfall – det finns inag ord för det. Där är bara så tragiskt, så tråkigt och så jävligt.

Hur påverkas man som spelare av det här?

– De påverkas lika mycket so mvi andra påverkas. Men det är klart att man tappar all lust som spelare till att hålla på med det här. Man håller på med fotboll för att göra folk glada, för att få de där tre poängen  och skänka glädje till sina supportrar som ska vara glada och så vänds det här till nåt så här oerhört negativt och hemskt så det är klart att luften går ut och det är klart att jättemånga spelare som funderar över varför man håller på med fotboll just nu.

– Det är otroligt att vi har låtit det gå så här långt.

Hur ska huligansimen bekämpas i Sverige?

– Man säger att man gör jättemycket jobb inom klackarna med att snackan. Men det lyckas ju inte och det enda som ska till är hårdare straff. Ett mycket hårdare straff. För om man startar det här kravallerna och upploppen och håller på och fajtas, om man inte går på fotboll för att titta på det så måste det vara hårdare straff.

– Jag kan inte hitta någon annan lösning. Det tar aldrig stopp. Jag är inte generellt för hårdare straff. Jag tror inte det är lösningen allditd men nu har jag inget bättre svar på hur vi ska få bukt på det här. Det varkar aldrig ta slut.

– Självklart är det ett stort samhällsproblem så vi är snett ute redan i samhället. Det är ett jättestort problem som vi har i Sverige just nu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Supporter död

Mer i ämnet