Hängskalle på Kalla efter tremilen. Foto: Bildbyrån

Norsk trippel – Kalla chanslös

Uppdaterad
Publicerad

30 km fristil blev en stor norsk uppvisning. Marit Björgen tog guld, Therese Johaug silver och Kristin Störmer Steira brons. Charlotte Kalla hade en dålig dag och var chanslös.

10 km in i tävlingen släppte Kalla. Även om hon såg ut att få jobba hårt hängde hon med bra fram till dess, men sedan tog energin slut. Efter halva loppet var hon 28:a. Kalla slutade på 34:e plats, hela 5.13,3 efter segrande Björgen.

– Det var inte roligt att åka skidor i dag. Jag fick göra ett eget lopp, säger en oerhört besviken Kalla, som övervägde att bryta loppet.

OS i Sotji längdskidor

– Nog funderade jag på det. Det var ingen mening med att genomföra loppet, fortsätter hon med mörk blick.

Kalla har varit krassilig de senaste dagarna. Det märktes att allt inte stod rätt till.

– Det var en chansning. Jag kanske inte borde ha ställt mig på startlinjen i dag, säger Kalla till Viasat.

– Det har varit en tuff dag för henne, säger förbundskapten Rikard Grip.

Bästa svenska blev Emma Wikén som körde in på åttonde plats. Anna Haag slutade på elfte plats. Sara Lindborg, som ramlade och skrapade upp knäet, blev 39:a.

– Jag är väldigt trött, men det vore väl konstigt annars. Jag försökte gå med lite längre upp än jag brukar, men det var väldigt slitsamt. Jag är jättenöjd, säger Wikén.

Det var inte bara Kalla som hade problem. Efter knappt halva loppet bröt polskan Justyna Kowalczyk.

Björgen ryckte i sista backen

Björgen, Johaug och Störmer Steira ryckte vid 10 km. Därefter var den norska topptrion aldrig hotad. Någon kilometer före målgång släppte Störmer Steira. I den sista uppförsbacken passerades Johaug av Björgen, som aldrig släppte greppet efter att ha tagit över ledningen. Den suveräna norskan tog sitt tredje guld i Sotji och sitt sjätte OS-guld totalt.

– Det känns otroligt bra. Det är helt otroligt, säger Björgen.

– Vi hade fantastiska skidor allihopa, säger Johaug.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji längdskidor

Mer i ämnet