Nu följer Norge efter – samlar in 90-talets blodvärden

Uppdaterad
Publicerad

Även Norges skidförbund har börjat samla in uppgifter om sina åkares blodvärden på 1990-talet, uppger NRK.

Förbundet räknar med att ha uppgifterna klara till världscuptävlingarna i Holmenkollen helgen den 16-17 mars, uppger den norska tv-kanalen.

Det är den tidigare norske landslagsläkaren Ola Rönsen som fått i uppgift att samla ihop data från den tiden.

Höga blodvärden inom längdskidor

-Första fasen av arbetet börjar nu. Vi ska samla in data från laboratorietester för att få en bild av genomsnittsvärdena som skidlandslaget hade på 90-talet, säger Rönsen.

-Så får vi se om de siffrorna kan säga något om huruvida de norska åkarna bidrog till ökningen av hemoglobinvärdena som FIS observerat från 90-talet, säger Rönsen till NRK.  

Han hoppas att arbetet de satt igång till slut  ska  fria det norska landslaget från alla misstankar om blodmanipulation.

– Vi vill gå ut med anonymiserade data på åkarna från 90-talet för att visa att våra värden var stabila genom hela denna perioden, och inte var orsaken till den misstanken som FIS har fått, säger Rönsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höga blodvärden inom längdskidor

Mer i ämnet