Foto: TT Nyhetsbyrån

Ny forskning: ”Effekt av dopning långvarig”

Uppdaterad
Publicerad

I dag stängs dopningsavslöjade idrottare av i två år.

Men effekten av dopning varar betydligt längre än så.

Det slås fast i en ny norsk forskningsrapport.

– Även kortvarigt bruk av anabola steroider har permanent, eller i alla fall väldigt långvarig, effekt, säger professor Kristian Gundersen.

Gundersen och hans kollegor på Oslo Universitet har under två år genomfört omfattande tester på möss. Dessa tester visar att effekten av dopning med anabola steroider är betydligt mer långvarig än de två år som avstängningarna varar.

– Även kortvarigt bruk av anabola steroider har permanent, eller i alla fall väldigt långvarig, effekt, säger Kristian Gundersen till NRK.

”Cellkärnorna blir kvar”

Forskarna menar att effekterna kan hålla i sig under resten av livet.

– En muskelfiber som har fått anabola steroider är fylld med extra många cellkärnor. Om du tar bort steroiderna krymper själva muskelfibrerna, men alla cellkärnor blir kvar vilket gör att det är väldigt tätt med kärnor. När man sedan börjar träna igen kommer muskelfibrerna som har många cellkärnor att växa mycket snabbare än en muskelfiber som inte har lika många cellkärnor, säger Gundersen.

”Försvinner ur kroppen snabbt”

Dessa forskningsresultat gör antidopningsarbetet ännu mer komplicerat än det redan är.

– Anabola steroider försvinner ur kroppen väldigt snabbt. Det handlar om dagar eller veckor, vilket gör det väldigt lätt att manipulera systemet. Man kan hålla sig borta från användningen av steroider en kort period, för att sedan komma tillbaka och dra fortsatt nytta av effekten, säger forskaren Jo C. Bruusgaard till NRK.

Den internationella dopningsbyrån Wada har beslutat att höja avstängningstiden till fyra år i framtiden, en förändring som med största sannolikhet kommer att genomföras den 1 januari 2015.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.