Foto: TT Nyhetsbyrån

Nytt beslut öppnar för OS i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I dag klubbade IOK igenom regler som förenklar för städer att arrangera OS. Det öppnar upp möjligheterna för ett vinter-OS i Stockholm.
– Det är fullt genomföbart, säger SOK-ordföranden Stefan Lindeberg.

För knappt tre veckor sedan berättade SVT Sport om förslaget som skulle underlätta för bland annat Sverige och Stockholm att anordna ett vinter-OS. Nu har förslaget klubbats igenom av Internationella Olympiska Kommitén, IOK.

Med de nya reglerna kan tävlingar läggas även utanför den arrangerande staden, och för Sveriges del skulle det till exempel kunna innebära att gruppspelet i ishockey kan läggas i olika delar av landet, medan en final sedan spelas i Stockholm.

”Utan tvekan genomförbart”

Nästa fönster för ett vinter-OS i Sverige är 2026 – ett fullt rimligt mål enligt Stefan Lindeberg.

– Vi har en resa att göra innan vi är där men det är utan tvekan genomförbart. Det vi pratat är att gå på offensiven för att förbereda oss redan nu, med OS som vision.

Det är pengarna som är det stora hindret enligt SOK-ordföranden. Men inte den faktiskta kostnaden, utan att det finns en allmän åsikt att ett OS kan kosta betydligt mer än det smakar.

”Ekonomiska sidan bättre i dag”

–  Finns mycket mytbildningar kring kostnader och risken för oss. Men det är redan sedan tidigare ett klargjort högst rimligt koncept rent ekonomisk. Och sedan dess har IOK dessutom höjt bidraget till värdstäderna, det innebär ju att den ekonomiska sidan är ännu bättre idag än tidigare.

Vilken eller vilka städer som får stå som värd för OS 2026 bestäms 2019. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinter-OS i Stockholm

Mer i ämnet