Det dröjer innan publiken släpps på i svensk idrott. Foto: TT

Nytt miljardstöd till idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsrörelsen får en miljard kronor i coronastöd.

– Alternativet att låta rörelsen tyna bort är otänkbart, säger idrottsminister Amanda Lind (MP).

Stödet presenterades vid en presskonferens på torsdagen och kommer efter ett drygt år som varit hårt ekonomiskt inte bara för elitklubbar utan även för breddidrotten och arrangörer av motionslopp, vilket Riksidrottsförbundet (RF) vittnat om.

– Nu får RF en god möjlighet att fördela ut krisstöd för att täcka olika typer av omkostnader och behov för sommaren, säger Amanda Lind.

Corona och idrott

RF:s ordförande Björn Eriksson kallar beskedet från regeringen ett ”välkommet påskägg”.

– Vi har varit på det här länge, väntat på besked, och nu äntligen så kom det. På det stora hela är det ett bra besked.

Nytt evenemangsstöd

Samtidigt presenterades även ett evenemangsstöd på 3 miljarder kronor som ska gå till arrangörerna som inte kan genomföra olika evenemang. Det är ett brett stöd som ska gå till många typer av arrangörer i olika delar av samhället, men kan även komma idrottsrörelsen till del.

Amanda Lind sa på presskonferensen att hon är extra orolig för ungdomsidrotten där flera aktörer har vittnat om att deltagarantalet minskar när flera barn tappar lusten att idrotta och lägger av under pandemin.

Det statliga stödet, som förhandlats fram mellan regeringspartierna samt Centern och Liberalerna, är också tänkt att gå till att starta igång verksamheter efter pandemin.

För Riksidrottsförbundet är de nya stöden efterlängtade. Svensk idrott fick 1,5 miljarder kronor i statligt stöd för tre kvartal 2020, och ytterligare 335 miljoner kronor för årets två första månader.

Följer utvecklingen

Men trots att RF begärt totalt 2 till 4 miljarder för att klara resten av 2021 har regeringen dröjt med besked om hur det blir från mars och framåt, trots att man varit enig om att ytterligare stöd behövs.

TT: Hur länge ska miljarden till sporten räcka?

– Man kan säga att regeringen och samarbetspartierna har ju gått ut och meddelat att olika typer av krisstöd förlängs till juni och det är i det ljuset man kan se det här stödet, säger Amanda Lind.

– Nu kommer vi ge idrottsrörelsen en möjlighet att ta höjd för att planera även för en återstart av den breda barn- och ungdomsidrotten.

Hon tillägger att man fortsätter följa läget.

– Vi vet inte hur länge och på vilket sätt det kommer påverka Sverige, säger Amanda Lind och tillägger att regeringen kan komma att lämna fler besked framöver.

Organisationen Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist välkomnar beskedet från Amanda Lind, men konstaterar att läget är prekärt.

– Som elitverksamhet har vi flera ben att stå på, men det börjar ta slut i ladorna. Man kan inte sälja spelare eller stänga ner barn- och ungdomsverksamheter hur länge som helst.

– Jag upplever att nervositeten är betydligt högre i klubbarna nu än vad det var säsongen 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet