Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nyvalda RF-ordföranden Anna Iwarsson svarar på kritiken: ”Djupt olyckligt” Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Nyvalda RF-ordföranden Anna Iwarssons svar: ”Djupt olyckligt om det uppfattas så”

Uppdaterad
Publicerad

De nya kriterierna för vilka idrottsförbund som ska få elitidrottsstöd riskerar splittra svensk idrott och skapa ett A- och ett B-lag, enligt kritikerna.

– Det är inte alls vår ambition så det är djupt olyckligt om det uppfattas så, säger RF:s nyvalda ordförande Anna Iwarsson.

Kritiken var massiv under RF:s extrainsatta årsstämma.

Flera av de idrottsförbund som till en början skulle ha stått utanför elitidrottsstöd under 2024 och 2025 höll känslosamma tal om en splittring inom idrottsrörelsen.

Idrott och politik

Anna Iwarsson, som fick en het start som nyvald ordförande för RF-SISU, säger till SVT Sport att det aldrig har varit syftet att dela in svensk idrott i ett A- och ett B-lag.

– Det är djupt olyckligt om det blir den tolkningen, för det är inte rätt väg för oss. Jag vill snarare se det som att idrottsrörelsen består av en mångfald av olika idrotter, där alla har en unik roll att bidra med, säger hon.

Styrelsen backade från beslut efter kritiken

RF:s styrelse, riksidrottsstyrelsen, hörsammade delvis kritiken på stämman och rev upp det preliminära beslutet om elitidrottsstöd för 2025 (fördelningen för 2024 står fast).

Stämman röstade också igenom förslaget om att samtliga förbund med landslagsverksamhet ska inkluderas i arbetet med RF:s elitidrottsstöd och Elitidrott2030 framöver.

”Nu får vi lära oss av det”

Anna Iwarsson menar att för mycket fokus har hamnat på den ekonomiska biten av stödet, som enligt henne bara en liten del av det hela.

– Man ska komma ihåg att när det gäller elitutveckling, så handlar det också väldigt mycket om utbildning, dubbla karriärer, all verksamhet på Bosön och så vidare.

Men om vi håller oss till det ekonomiska, varför var inte alla specialidrottsförbund inkluderade från början?

– Vi har valt att prioritera, fokusera och avsmalna för att se var vi verkligen kan nå våra yttersta medaljer. Då har de här kriterierna som har utvecklats de senaste åren lett oss till det här resultatet.

– Så styrelsen har egentligen följt de beslut som har fattats, men vi fick de här konsekvenserna. Så nu får vi lära oss av det och ha den fortsatta dialogen helt i linje med beslutet på stämman, säger Anna Iwarsson.

Musse Hasselvall en av kritikerna: ”Nån jävla lallare”:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kampsportprofilen gick upp i talarstolen under den extra årsstämman och sågade ”Greatest Sporting Nations” Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet