Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här går Musse Hasselvall upp i talarstolen: ”Nån jävla lallare” Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Sprickan i svensk idrott: ”Vi delas in i ett A- och B-lag”

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan valdes Anna Iwarsson till ny ordförande för Riksidrottsförbundet, RF.

Vad som blev mer dramatiskt på den extrainsatta stämman var den långa – och stundtals upprörda – debatten om fördelningen av elitidrottsstöd. Som slutade med att RF:s styrelse backade.

– Vi delas in i ett A- och ett B-lag, säger kampsportprofilen Musse Hasselvall.

Anna Iwarsson valdes som väntat till ny ordförande på RF:s extrastämma. Men omröstningen blev försenad.

Anledningen var en lång debatt, där förbund efter förbund gick upp i talarstolen och beskrev känslan av att ha blivit ”bortvald”, ”lurad” och ”inte längre ses som en riktig idrott”.

Idrott och politik

Upprördheten bottnar i den nya ekonomiska fördelningen av elitidrottsstöd, där statliga pengar – skattepengar – via RF delas ut till idrottsförbundens landslagsverksamheter.

På riksidrottsstämman 2021 klubbades ett nytt elitidrottsprogram igenom, Elitidrott2030, med målet att svensk idrott ska nå fler internationella framgångar.

Källan: en brittisk sportnörd

I målet finns olika kriterier för fortsatt elitidrottsstöd. Och förenklat är förlorarna de idrotter som står utanför OS eller Paralympics.

De bedöms istället utifrån ”Greatest Sporting Nations”, GSN. Det är ingen officiell ranking utan en hemsida som drivs av en sportentusiast från Storbritannien – som har varit ovetandes om sin roll i svensk idrott, enligt Aftonbladet.

”Är liksom bara några glada tjommar”

När fördelningen av elitidrottsstöd presenterades för 2024 och 2025, stod plötsligt cirka en tredjedel av 72 specialidrottsförbund i RF utanför eftersom de inte ingick i GSN-rankingen.

– GSN är liksom bara några glada tjommar som har gjort en lista på vad de tycker är de mest intressant sporterna, säger Musse Hasselvall.

Missnöjet fick RF-styrelsen att backa

Han representerar budo- och kampsport, ett av totalt 22 förbund som inför stämman skickade in en motion med krav på ändring.

Protesterna fick effekt: på stämman backade RF:s styrelse. Samtliga förbund med landslagsverksamhet ska nu inkluderas i arbetet med Elitidrott2030 och beslutet om elitidrottsstöd för 2025 revs upp.

Enligt RF:s nya ordförande Anna Iwarsson var tanken aldrig att skapa en splittring i svensk idrott:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så svarar nyvalda RF-ordförande Anna Iwarsson på kritiken som framkom under extrastämman: ”Djupt olyckligt om det uppfattas så” Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Fördelningen av elitidrottstödet

På riksidrottsstämman 2021 klubbades ett nytt elitidrottsprogram igenom, Elitidrott2030, som är ett samarbete mellan RF och de olympiska organisationer i Sverige.

Syftet är att svensk idrott ska nå fler idrottsliga framgångar internationellt.

Enligt målen ska Sverige placera sig:

  • Topp 5 som vinterolympisk nation
  • Topp 20 som sommarolympisk nation
  • Topp 20 som Paralympisk nation, sommar och vinter
  • Topp 10 på den globala rankingen, Greatest Sporting Nation

Rankingen på Greatest Sporting Nations bygger på specifika kriterier för vad som är en idrott.

Kritiken blev stor från de förbund som inte är OS-sporter och inte levde upp till kriterierna i GSN – och därmed stod utanför elitidrottsstödet.

Inför den extrainsatta årsstämman skickade 22 idrottsförbund in en motion, där de bland annat krävde att samtliga förbund med landslagsverksamhet inkluderas i Elitidrott2030.

I december meddelade RF att man inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25.

Beslutet om elitidrottsstöd står fast för 2024, medan man – efter omröstning på stämman – river upp det preliminära beslutet om elitidrottsstöd för 2025.

Förbunden som skrev under motionen var bangolf, flygsport, biljard, bilsport, dart, budo- och kampsport, draghund, dövidrott, islandshäst, motorsport, rugby, styrkelyft, SWE3, casting, vattenskid- och wakeboard, bandy, baseboll- softboll- och lacrosse, sportdykning, dragkamp, danssport, frisbee och boule.

Källa: Riksidrottsförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet