Öberg slutar som förbundskapten

Uppdaterad
Publicerad

Trots ett framgångsrikt VM väljer nu den svenska förbundskaptenen Lars Öberg att sluta på sin post.

Öberg går tillbaka till jobbet som polischef hemma i Norrbotten.

-Beslutet har växt fram gradvis de senaste veckorna och grundar sig på att jag helt enkelt inte vill försaka familjen mer än jag gjort i vinter, säger Lars Öberg.

Igår kunde SVT Sport avslöja att att skidlandslaget väljer att säga upp alla tränares kontrakt. Nu väljer alltså även deras närmaste chef att avgå.

-Jag vill framhålla att tiden med längdlandslaget varit oerhört spännande och utvecklande. Jag vill passa på att tacka alla aktiva och ledare, samt Svenska Skidförbundet för att jag fick förtroendet, säger den avgående förbundskaptenen.

Beskedet kom inte helt plötsligt för längdchefen Johan Sares.

-Lars är ärlig både mot sig själv och längdlandslaget. Han delgav mig sina tankar första gången innan världscupfinalerna i Stockholm och Falun. Det är givetvis trist att vi inte lyckas få kontinuitet, men jag köper Lars argument rakt av.

Och Sares är inte orolig över att en ny förbundskapten bara har ett år på sig innan OS i Sotji.

-Vi har en så stark organisation kring landslaget så jag är inte ett dugg orolig, säger Sares till SVT Sport.

Sares förklarar även idag varför alla tränarnas kontrakt är uppsagda. Det som SVT Sport skrev om igår.

-Jag vill ge den nye förbundskaptenen en chans att börja från början,säger Sares, som menar att det därför kan bli nya tränarnamn eller samma som i år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.