Nordisk duell i Svenska Rallyt

Uppdaterad
Publicerad

Snöslask, grus och regn.

En finländare och en norrman bemästrade den tredje tävlingsdagens luriga förhållanden bäst och gör upp om rallytiteln under lördagen.

– Jag har pressat hårt i dag, säger ledande Jari-Matti Latvala till SVT Sport.

Svenska Rallyt har utvecklats till en ren nordisk duell i de värmländska skogarna. Latvala leder 3,6 sekunder före norrmannen tillika stallkamraten Andreas Mikkelsen efter 16 körda specialsträckor. Men finländaren, som har vunnit Svenska Rallyt två gånger (senast 2012), var ändå inte helt belåten.

– Jag har pressat hårt i dag och det går bra så länge vi kör normala sträckor. Men jag har verkligen svårt med superspecialen och de tekniska sträckorna. Jag vet inte varför, säger Latvala till SVT Sport.

Rallyt i Värmland 2014

Mikkelsen jagar

Andreas Mikkelsen som jagade Sebastien Ogier under torsdagen övertog ledningen totalt efter att världsmästaren kört av vägen på dagens första sträcka. Norrmannen var sedan illa ute på den tionde sträckan där han körde i diket och tappade tid. Tabben kostade totalledningen då Latvala passerade i sammandraget.

– Jag är väldigt glad att vi lyckades komma loss. Det var nära att rallyt tog slut där, sa Mikkelsen till Sveriges Radio då.

Ogier i diket

Ogier tappade fyra och en halv minut på morgonens åttonde sträcka i Lesjöfors.

– Det var ett dumt misstag. Vi fastnade i snön trots att vi inte pressade max, säger fransmannen till Sveriges Radio.

Ogier är nu borta från tätstriden i tävlingen som han vann förra året men har visat moral då han radat upp sträcksegrar under fredagen.

– Mina chanser är borta nu men jag får försöka kämpa vidare. Jag gör så gott jag kan och ser vad som händer.

Neuville bröt igen

Även Thierry Neuville råkade ut för problem då han skadade bilen och fick parkera vid sidan av vägen på SS10. Belgaren tappade till slut hela 41 minuter på sträckan och bröt senare tävlingen. Hyundai-föraren bröt även säsongens första rally i Monte Carlo.

Hemmahoppet Pontus Tidemand ligger på åttonde plats och har sex tiondelar upp till sin styvpappa Henning Solberg, 41, som fortsätter att köra fint.

Tävlingen sänds direkt i Rallyradion via Sveriges Radio P4 Värmland.

Aktuell ställning i Svenska Rallyt (extern länk)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rallyt i Värmland 2014

Mer i ämnet