Ukrainska ilskan mot omvärlden: ”Hur kan någon slappna av?”

Uppdaterad
Publicerad

Bomberna faller över hans hemland.

Nu ryter den ukrainska fotbollsstjärnan Oleksandr Zintjenko till mot omvärlden.

– Jag kommer inte att sluta prata om det, säger han till The Guardian.

Vänsterbacken Oleksandr Zintjenko jagar Premier League-titeln med Manchester City.

Samtidigt angrips hans hemland Ukraina av Ryssland. För The Guardian berättar 25-åringen om hur situationen tär på honom.

Idrott och politik

– Att försöka följa allt som händer är praktiskt taget mitt liv numera. Jag vaknar upp på morgonen och kollar till telefonen, därefter är den fast i min hand, säger han.

”Människor svälter”

Zintjenko fördömer omvärldens inställning till invasionen.

– Det har gått över sju veckor nu och du märker hur människor glömmer. Hur de börjar anpassa sig efter brutaliteten i mitt hemland. Nej, nej, nej. Människor svälter, dör, kroppar hittas, hur kan någon slappna av? Du behöver prata om det ännu mer. Jag hatar människorna som invaderade vårt land mer för varje dag.

Han har flera ryska vänner, men hör inte mycket från dem.

– Jag är så besviken.  De kanske är rädda. Vi ser bilder av ryssar som blir tillfångatagna om de protesterar. Men om vi ser till fotbollspelare, eller vem som helst med en stor publik... Om alla samtidigt la upp något på Instagram där de skrev: ”Killar, vi är emot det här kriget, vi måste stoppa det” skulle de alla bli gripna? Så klart att de inte skulle. Det är en sådan skam att de inte säger något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet