Roman Abramovitj tog över klubben 2003. Foto: Bildbyrån

Roman Abramovitj släpper kontrollen över Chelsea

Uppdaterad
Publicerad

Roman Abramovitj har ägt Chelsea i 19 år.

Nu släpper ryssen kontrollen över klubben.

– Jag har alltid tagit beslut med klubbens bästa i åtanke, säger han till klubbens hemsida.

Vid 20-tiden på lördagskvällen gjorde Roman Abramovitj sitt första uttalande efter Rysslands invasion av Ukraina.

På Chelseas hemsida meddelade ägaren att han släpper kontrollen över storklubben – som han köpte 2003.

– Under mitt nästan 20 år långa ägarskap av Chelsea har jag alltid sett min roll som ansvarig för klubben, där det största ansvaret varit att göra klubben så framgångsrik den är i dag, medan vi byggt för framtiden och haft en positiv inverkan på vårt samhälle. Jag har alltid tagit beslut med klubbens bästa i åtanke. Jag är fortsatt besluten att hålla fast vid dessa värderingar. Det är därför jag i dag ger bort ansvaret för klubben till styrelsen. Jag tror att de är i bäst position att ta hand om klubben, spelarna, ledarna och supportarna, säger oligarken i uttalandet.

Han uppger ingen konkret anledning till beslutet.

Enligt en granskning som SVT gjort är Abramovitj vän med den ryske presidenten Vladimir Putin. Han ska ha rekommenderat den förre presidenten Boris Jeltsin att göra Putin till sin efterträdare.

KLIPP: Rörande bilder inför avspark – Zintjenko i tårar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.