Sebastian Coe kan bli ny ordförande i IAAF. Foto: Bildbyrån NILS JAKOBSSON

”Dopningsavstängda borde inte få tävla igen”

Uppdaterad
Publicerad

Friidrotten och dess internationella förbund IAAF skakas av nya dopningsavslöjanden. Samtidigt väntar nytt ordförandeval nästa vecka, och en av kandidaterna har gett sin syn på hur man borde hantera dopning. ”Om du frågar mig om jag tycker man ska hindra dopningsavstängda från att tävla igen, då är svaret ja”, säger Sebastian Coe enligt AP.

Den 19 augusti är det ordförandeval för IAAF. Britten och föredetta medeldistanslöparen Sebastian Coe går upp mot stavlegendaren Sergei Bubka, och den senaste tidens dopningsbesked blir såklart ett hett ämne att ta ställning till.

– Om du frågar mig om jag tycker att man ska hindra dopningsavstängda friidrottare från att tävla i mästerskap, då är svaret ja, säger Coe enligt AP.

Friidrott säsong 2015

Coe har tidigare pratat om att ett fristående internationellt kontrollorgan mot dopning borde inrättas, för att lätta bördan på internationella och nationella förbund. Och för att göra upp med den kritik som funnits mot IAAF, att man inte gör tillräckligt i kampen mot doping. Samtidigt försvarar han också det förbund vars ordförandepost han kandiderar till.

– Det är väldigt viktigt att vi med all önskvärd tydlighet dementerar bilden av att det vi gör skulle innefatta någon sorts intern konflikt. Det är finns ingen konflikt i hur prover tas, och ingen konflikt kring hur de tolkas, säger Sebastian Coe enligt AP.

– Kritiken att vi varit slapphänta stämmer helt enkelt inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrott säsong 2015

Mer i ämnet