”Första stora äventyret”

Uppdaterad
Publicerad

Cupfinalen mot IFK Göteborg på söndag blir Örebro SK:s största cupframgång sedan finalen mot IFK Norrköping 1988. Guldbollenvinnaren från 1984, Sven ”Dala” Dahlkvist, fanns med när klubben reste till Råsunda för att ställas mot IFK Norrköping senast det begav sig. – Det var en stor match för klubben.

Under den framgångsrika säsongen 1988 tog sig Örebro Sportklubb för första gången fram till final i Svenska Cupen. I finalen ställdes man mot det allsvenska topplaget IFK Norrköping där man föll med 3-1. Sven ”Dala” Dahlkvist hade veckor innan finalen återvänt.

– Cupfinalen var det första stora äventyret för Örebro SK efter 10 år i division 1. Vi gick upp i Allsvenskan samma år. Det var också mitt första år i ÖSK, jag kom från AIK.

Svenska Cupen

Vad minns du från finalen?

– Det var en stor match för klubben, att komma till Råsunda. Det var stort för laget. Mitt minne är dels det och dels att vi gjorde en ganska bra match trots förlusten. Vi höll spelet uppe. Vi kanske inte hade den matchvinnaren som IFK Norrköping hade i Jan Hellström.

Vad var det för typ av match?

– Det var ju cupfinal så det var cupstämning. Arrangörerna försökte se till så det blev cupstämning med jippo innan. Vår landshövding var med också. Det var ganska stort för Örebro SK. Äntligen så var man på en stor arena inom fotbollen efter så många år.

IFK Norrköping tog ledningen i den 25:e matchminuten genom Jan Hellström, och vann till slut med 3-1.

– Vi var inte ofarliga. Vi hade ett bra lag, fast kanske inte den rutinen att möta ett allsvenskt lag. Vilket också visade sig året efter när vi kom upp i Allsvenskan. Vi var väldigt duktiga, men tyvärr hade vi för stor respekt för Norrköping.

Hur beskriver du laget Örebro SK 1988?

– Vi hade tre Allsvenska spelare. Det var jag själv, Peter Nilsson och Peter Henricsson. De andra spelarna var hämtade från Örebrotrakten med bröderna Ståhl. Karlén hette en kille som var väldigt snabb. Bengt-Erik Gårdefors var en Stockholmskille som spelat i BP. Vi hade Anders Karlsson i målet.

– Ett bra samspelt lag med en erkänt bra tränare i Rolf Zetterlund. Han fick upp Örebro i Allsvenskan och var kvar några år efter det. Han gjorde strålande år i Allsvenskan. Cupfinalen var en bra erfarenhet för oss.

Två cuptitlar

Sven ”Dala” Dahlkvist har två cupsegerar med AIK på meritlistan

– Jag kan inte säga att den här finalen var viktig för mig, som något jag tar med mig i min personliga meritlista. Däremot var det oerhört viktigt för Örebro sportklubb och laget.

Örebro SK ligger i nuläger sist i Allsvenskan. Klubben behöver ta ett kliv till för att etablera sig i den övre delen av Allsvenskan, menar Dahlkvist.

– Min önskan är att man kan slå IFK Göteborg, även fast man har precis alla odds mot sig. Precis alla. Varför inte tänker jag? Man behöver ta nästa steg för att etablera sig bland topp-tre till topp-fem.

Vad tror du om chanserna att man verkligen ska kunna rubba IFK Göteborg?

– Dom är väldigt små. Man kan till och med säga att det är en knall om de skulle vinna. Dels Göteborgs goda form och erkänt goda spel, och dels Örebros fruktansvärt dåliga start i Allsvenskan, och ett dåligt självförtroende. Oddsen talar emot ÖSK på alla sätt.

Så ska Örebro vinna matchen:

  • Ta ett mentalt omtag, det är nummer ett. Mycket sitter i skallen. Örebro har bra spelare, men har inte fått till det. Hur ska man mentalt skruva upp sig och vända på det i en sådan match där man har allt emot sig?
  • Fokusera på försvarsspelet. Spela inte en trevlig fotboll. Det gäller att vinna matchen, då är alla medel tillåtana, utan att vara ful. Spela tråkigt. Ingen kommer tacka dem efteråt om de får stryk med 5-0 eller 6-0. Försök håll ner siffrorna. Börja med någon grund av grundspel som saknats. Gör ett omtag i det.

Sändningstid Svenska Cupen IFK Göteborg-Örebro SK:

Söndag 17 maj 15.00-17.55 i SVT1

Programledare och studioexpert: Mats Nyström och Daniel Nannskog

Kommentatorer: Staffan Lindeborg och Markus Johannesson

Fakta

FINAL

29 juni 1988

IFK Norrköping – Örebro SK 3-1 (1-0)

1-0 Jan Hellström (25')

2-0 Tor-Arne Fredheim (46')

2-1 Paul McKinnon (64')

3-1 Patrik Andersson (71')

IFK Norrköping: Mats Johansson, Sulo Vaattovaara, Peter Lönn, Mats Almgren, Jan Kalén, Tor-Arne Fredheim, Ranko Djordjic, Jonas Lind, Patrik Andersson, Jan Hellström (83'), Göran Holter (40'), Margnus Karlsson (40'), Tony Martinsson (83')

Örebro SK: Anders Karlsson, Tommy Ståhl, Sven Dahlkvist, Peder Ståhl, Peter Henricsson, Paul McKinnon, Jonas Holm, Peter Nilsson, Christer Fursth (80'), Bengt-Erik Gårdefors (46'), Tomas Karlén, Lennart Sjögren (46'), Thomas Andersson (80')

Publik: 5 046

Domare: Efton Ask, Malmö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska Cupen

Mer i ämnet