Östers fiasko: Åker ur superettan

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan spelade de i allsvenskan.

Men Öster är en klubb i fritt fall.

I dag åkte de ur superettan.

– Jag är ruggigt ledsen, säger tränaren Roberth Björknesjö.

Förra året spelade klassiska Öster i allsvenskan. Nu har de även åkt ur superettan. Torsdagens 0–3-förlust mot doldislaget Frej (från Stockholms- förorten Täby) följdes i dag upp med 3–2 på hemmaplan i Växjö.

Alexander Henningsson gjorde redan efter sex minuter 1–0, men efter den förre Hammarby-spelaren Chrisophe Lallets 1–1-mål 13 minuter senare var uppförsbacken enormt brant för smålänningarna, och efter att Sasa Plavsic i den 54:e minuten skjutit en frispark som målvakten Alexander Nadj fumlat in var dörren mer eller mindre stängd för Öster.

Superettan 2014

Får spela i söderettan

Hemmalaget gjorde visserligen både 2–2 och 3–2 och pressade därefter på hårt för ytterligare mål, men riktigt nära att hota Frejs superettan-biljett var de aldrig.

Därmed är fiaskot fullbordat. Nästa säsong får Öster, som har fyra SM-guld på meritlistan, spela i division 1 södra.             

– Jag är ruggigt ledsen och besviken, säger tränaren Roberth Björknesjö till SVT Smålandsnytt.

”Extremt besviken”

Samma känslor rörde sig hos spelaren Josef Elvby.

– Jag är extremt besviken på mig själv, på oss i laget och samtidigt känner man så mycket för dem som inte kan påverka på planen, som sliter så hårt för den här föreningen. De här fansen som står där och sjunger varje match och de som jobbar ideelelt för föreningen... Det känns inte bra att ha svikit så många människor, säger han.

Frej: ”En hjälteinsats” 

För Frej, som så sent som 2010 spelade i division 2, väntar för första gången någonsin spel i Sveriges näst högsta serie.

– Killarna gör ett enormt jobb där ute, det här är en hjälteinsats, säger Frejtränaren Bartosz Grzelak.

Även Assyriska fixade i dag superettan-kontraktet efter 0–0 mot Assyriska. De spelade 1–1 i Göteborg och Assyriska vinner därmed tack vare sitt bortamål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Superettan 2014

Mer i ämnet