Foto: Bildbyrån

Oväntade Sverigehyllningen från Northug: ”Fantastiskt”

Publicerad

Norska längskidåkaren Petter Northug brukar inte spara på krutet med sina Sverige-hån. Men efter Sveriges vinst i åttondelsfinalen i går ger till och med han vika.

– Det var fantastiskt, säger han i Dagbladets sändning.

Det var i norska tidningen Dagbladets VM-sändning som längdskidåkaren Petter Northug var en av gästerna. Norrmannen, som numer är en del av det norska landslagets träningsgrupp, är känd för sina hån mot Sverige och svenska åkare.

Efter segern mot Schweiz i åttondelsfinalen kunde inte ens Northug håna grannlandet. I stället hyllade han Sveriges insats.

– Det var fantastiskt. Jag tycker att de var förtjänta av att vinna. Äntligen blev det utdelning för Forsberg, säger han i Dagbladets sändning.

Hyllar kollektivet

Han erkänner att han är imponerad av det svenska laget.

– Klart det blir lite panik på slutet men jag tyckte att de hade väldigt bra kontroll. Jag är imponerad över krigarinställningen, hela kollektivet, säger Northug.

”Svår att slå”

Norrmannen ser det inte som omöjligt att Sverige tar sig ännu längre i turneringen, men tycker att England är en riktigt tuff motståndare.

– En Kane i bra form blir svår att slå. Men å andra sidan har det svenska försvaret fysiken att stoppa honom. Den här defensiva kontrollen Sverige har blir en trygghet att ta med sig in i kvartsfinalen, säger han.

– Det blir en rysare. Men klarar de England är allt möjligt sen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.