Foto: Scanpix/SVT

På söndag gör han sitt 60:e lopp – i rad

Publicerad

82-årige Bengt Eriksson blir unik på söndag. Sex Öppet Spår och 54 Vasalopp, gör totalt 60 – i rad.
– Det var väl roligare förr när man orkade lite mer, man var piggare i benen. Åren har gått fort, säger Bengt Eriksson till SVT Sport.

Bengt Erikssons resa mot 60 Vasalopp började 1953, samma år som den legendariske ”Mora-Nisse” deltog för sista gången och tog sin nionde seger.

Nu står Bengt Eriksson i begrepp att fullborda sin enorma svit på 60 lopp, efter ett liv som löpt parallellt med Vasaloppet.

Blev som bäst tvåa

Han föddes bara ett stenkast från Vasaloppsstarten i Sälen, men bor numera i Älvdalen där huset dignar av priser, urklipp och minnen. Bengt Eriksson blev som bäst tvåa, 1958. Han har nio topp 10-placeringar och 19 placeringar bland de 25 bästa. Ändå har Vasaloppets stålman en tystlåten och blygsam framtoning.

– Det är klart, man var väl stark i kroppen, jobbade ju i skogen så man hade väl kondition, säger Bengt Eriksson om de glansdagar som varade länge. Han gjorde sin bästa tid – 4.19 – som 49-åring, och körde i fjol på 7.12.

Men den tuffaste matchen har han gått i vinter. Hustrun Inga-Britta avled den 14 december i lungfibros.

– I början kändes det väl tungt, men när jag kom ut och började åka skidor så rensade jag liksom huvudet och tankarna lite.

Har du tvivlat på att du skulle åka Vasaloppet i år?

– Ja i början så funderade jag på det, men sedan har jag tänkt att det är lika bra att vara med.

Från början, trodde du någonsin att du skulle göra 60 Vasalopp?

– Nej, det kunde man inte tänka sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vasaloppet 2013

Mer i ämnet