Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andrew Parsons säger att det är oklart om Ryssland tillåts delta i Paralympics nästa år. Foto: TT/Bildbyrån

Paralympics-ordföranden om OS-striden: ”Bojkotter hjälper inte”

Uppdaterad
Publicerad

IOK har öppnat för att låta ryska och belarusiska idrottare tävla i OS i Paris nästa år.

Internationella Paralympiska kommitténs ordförande håller frågan öppen – men menar att de kan gå emot IOK.

– Vi är medlemsstyrda, och kommer att ta ett beslut på vår kongress i höst, säger Andrew Parsons till SVT Sport.

Ordföranden för den Internationella Paralympiska kommittén har besökt Sverige, på grund av den svenska ansökan om vinter-OS och Paralympics 2030. Men den olympiska rörelsen riskerar att slitas isär långt före ett eventuellt svenskt OS om sju år. Internationella olympiska kommittén IOK har öppnat för att ryska idrottare kan få delta under neutral flagg från och med OS i Paris nästa år.

– Vilken väg Paralympics väljer är inte upp till mig som ordförande att bestämma. Vi är medlemsstyrda, och kommer att ta ett beslut på vår kongress i höst, säger Andrew Parsons.

Paralympics

Flera länder hotar bojkotta

Enligt Andrew Parsons skulle IOK kunna ge grönt ljus för så kallat neutrala ryssar, medan hans eget Paralympics säger nej på sin kongress i Bahrain i september. Medlemsstaterna får rösta om Rysslands status, och de nordiska länderna har sin negativa linje sedan ett år tillbaka.

– Vi ändrar inte uppfattning, vi tycker likadant nu, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande för Sveriges Paralympiska Kommitté och tillägger:

– Den paralympiska rörelsen har uttalat sig lite starkare i det här fallet, upplever jag, än vad man gjort från Internationella Olympiska Kommittén, och det tror jag handlar om att vi som själva har en funktionsnedsättning är vana att inte alltid vara en del av demokratin, vi bottnar starkt i vår värdegrund.

”Tror inte att bojkotter hjälper”

Länder som Ukraina, Polen och de baltiska staterna har redan talat om OS-bojkott om Ryssland släpps in, med förhoppningar om åtminstone 40 länder med på det tåget.

– Jag tror inte att bojkotter hjälper, säger Andrew Parsons.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet