Pichler: ”Ingen systematisk dopning”

Uppdaterad
Publicerad

Skidskytte i allmänhet och kanske Ryssland i synnerhet har haft stora dopningproblem. Tre ryssar har det senaste året åkt dit. För SVT Sport berättar Wolfgang Pichler, tidigare tränare i Ryssland, om sin syn på saken:

”Det finns ingen systematisk dopning i Ryssland. Jag vet det.”

Det senaste året har tre ryssar åkt fast; Jekaterina Jurjeva, Jirina Starykh och Aleksandr Loginov.

– Under min tid som aktiv var det mest ryssar som åkte dit, sade SVT:s expert Björn Ferry i vinterstudion i söndags, apropå att den senaste tidens svarta skidskytterubriker.

Skidskytte-VM

Ferry menade att landet inte tar dopningsreglerna på allvar.

”Jag vet det”

Wolfgang Pichler tränade de ryska damerna fram till i våras och därför en större insyn än de flesta. Han kräver att de ansvariga kliver fram och tar på sig skulden.

– Det är ingen systematisk dopning i Ryssland. Jag vet det. Men de måste tala om vem som ligger bakom det här. Så länge de inte säger något tror alla att samtliga ryssar är dopade, säger Wolfgang Pichler till SVT Sport.

– För mig är problemet att de inte säger vem som ligger bakom. Om det är en läkare eller ministeriet, vi vet inget.

Men vem är personen som ska kliva fram och tala om det?

– Det ryska förbundet, eller regeringen, eller Putin, eller ministern. Jag tror att ministern vet, säger Wolfgang Pischler.

Bonussystem

Profilen, som i dag jobbar inom det svenska skidskyttet, menar vidare att det ryska bonussystemet uppmuntrar till att ta risker. Framgång innebär rikedom.

Är bonussystmet en anledning till dopningen?

– Ja, jag tror det. De får ett mycket bättre liv om de lyckas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skidskytte-VM

Mer i ämnet