Björn Ferry åker kommunalt till skidskytte-VM i italienska Antholz. Foto: BILDBYRÅN

Björn Ferrys minutdrama i Köpenhamn – nära att missa premiären av skidskytte-VM

Uppdaterad
Publicerad

VM-premiären i italienska Antholz var i fara för SVT:s skidskytteexpert Björn Ferry. Ferry som av klimatmässiga skäl har valt bort flyg som färdmedel fick se sitt tåg rulla ifrån honom i Umeå mitt framför ögonen. Och det gjorde att marginalen vid tågbytet i Köpenhamn minskade till 23 minuter.

– Det har varit ganska tajt, säger Ferry till SVT Sport.

Skidskytte-VM närmar sig med stormsteg och på onsdag börjar tävlingarna från Antholz. SVT Sport är plats för att sända men en viktig pjäs saknas: expertkommentator Björn Ferry.

Ferry har sedan en tid tillbaka valt bort flyg som alternativ till färdmedel och tar sig därför från hemmet i Storuman till Antholz i italienska alperna med hjälp av tåg och buss.

Skidskytte-VM

”Hann precis se tåget rulla i väg”

Första etappen för resan gick mellan Storuman och Umeå med buss. Men ishalka på vägarna gjorde att den före detta OS-guldmedaljören missade tåget i Umeå.

– De ackumulerade utsläppen som gjort vintrarna mildare i Norrland gav en fruktansvärd halka nedanför Lycksele i dag. Bussen kunde helt enkelt inte köra vidare. För halt. Jag lyckades lifta mig till Vindeln, byta taxi och hann precis se tåget rulla iväg, säger Björn Ferry.

Sedan väntade ett minutdrama ner till Köpenhamn för att experten skulle hinna ned till VM för att kommentera mixstafetten på torsdag eftermiddag. Utan förseningar så hade Ferry 23 minuter på sig att byta tåg i den danska huvudstaden – en marginal som till slut blev elva minuter.

– Jag tog nattåg till Lund, men så blev det försenat så det har varit ganska tajt. Jag hade elva minuter i Köpenhamn, så ska man hitta rätt spår och så där när man kommer från Lappland, men det gick bra, säger Ferry till SVT Sport.

”Jag åker tåg, även om det jävlas”

Ferry ser dock problemen med hans valda färdmedel som ett nödvändigt ont.

– Helt klart en prövning. Som en av Gretas lärjungar tar det emot att säga att tåg och buss ofta suger. Men förhoppningsvis är det som med barnuppfostran: De gör inte som du säger, de gör som du gör. Och jag åker tåg, även om det jävlas, avslutar Björn Ferry.

Han sitter i skrivande stund på tåget från Köpenhamn på väg till Hamburg och beräknas vara på plats i Antholz i kväll, tisdag, vid elva-tiden.

Skidskytte-VM drar i gång torsdag 13 februari med mixstafett från Antholz och går att se i SVT1 och Play. Går allt som det ska kommenteras loppet av Niklas Nord med Björn Ferry vid sin sida som expert.

KLIPP: Kan man åka utan gevär?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skidskytte-VM

Mer i ämnet