Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör NRK:s kommentator Jan Petter Saltvedt om Anders Bessebergs dom. Foto: Bildbyrån

Anders Besseberg fälls – får tre års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Anders Besseberg, tidigare ordförande i Internationella skidskytteförbundet, döms till drygt tre års fängelse för grov korruption.

– Vi välkomnar att den här processen har nått vägs ände och att vi i IBU kan gå vidare, vi har haft en bekymmersam period bakom oss, säger Olle Dahlin, svensken som nu är ordförande i IBU efter att ha tagit över efter Besseberg, till SVT Sport.

Blev du förvånad över att det blev fängelse?

– Vi vet vad åklagaren framförde och domen är i linje med hans framställan även om vi ännu inte vet vart det här tar vägen, om domen ska överklagas, säger Dahlin.

78-årige Besseberg fälls för att ha tagit emot klockor, tagit emot prostituerade, deltagit i jaktturer och fått ett förmånligt avtal kring en bil.

Besseberg dömdes för totalt nio av tio åtalspunkter i målet. Den tidigare skidskyttepresidenten fick stark kritik i rätten innan rättegången.

”Den tilltalade saknar förståelse”

– Sammantaget saknar den tilltalade helt klart förståelse för den position han haft och självkännedom, som rätten ser det, läste domaren ur domen, enligt NRK.

NRK visade sändningen direkt från rättssalen och tidigt slog domstolen fast att Besseberg skulle fällas för mottagandet av en lyxklocka värderad till 195 000 kronor. Klockan hittades vid en husrannsakan hemma i Bessebergs villa i Norge på dagen för sex år sedan, 12 april 2018.

Domen var på 67 sidor och lästes upp med start klockan 09.30. Nästan fyra timmar senare var man klar och hade kommit till sista sidan.

”Inte tagit emot en krona”

Besseberg medger de faktiska händelserna men hävdar att han aldrig varit korrumperad.

– Jag har inte tagit emot en enda krona, har Besseberg, som anses ha gynnat ryska intressen, tidigare sagt.

Besseberg var ordförande i det internationella skidskytteförbundet mellan 1992 och 2018 då han avgick på grund av misstankarna om korruption.

Rättegången i Buskerud tingsrätt har pågått sedan 9 januari.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SE MER: Besseberg i rätten: ”Har inte utnyttjat min position” Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.