Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hans Osterauer / BILDBYRÅN

Gräl när ryske visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov vittnade mot Anders Besseberg

Uppdaterad
Publicerad

Under dagens rättegång mot den korruptionsmisstänkte förre skidskyttechefen Anders Besseberg hördes den ryske visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov. Då blev det dålig stämning.

– Var befinner vi oss nu i åtalet? frågade sig Bessebergs advokat Christan B. Hjort med irriterad röst mitt i utfrågningen där både korruption och dopning blandades, uppger flera norska medier.

Åklagaren Marianne Djupesland förklarade att man avhandlade lyxklockor, bland annat en Omega-klocka värd runt 200 000 kronor som Besseberg ska ha tagit emot.

– Det är inte det du frågar efter. Du frågar efter något helt annat, sa Hjort.

Det höll dock inte Djupeland med om.

– Nej det gör jag inte alls, sade Djupesland.

Visselblåsare med på ljudupptagning

Rodtjenkov var antidopningschef i Ryssland och avslöjade missförhållanden under OS i Sotji 2014 och flydde till USA och lever med ny identitet på hemlig ort. Han medverkade via en ljudupptagning.

Rodtjenkov hävdade bland annat att den ryske skidskyttechefen Sergej Kushchenko, som är central i åtalet mot Besseberg, gav honom pengar för att köpa dopningspreparat åren före OS i Sotji.

– Visst fanns det mutor, sa Rodtjenkov som inte kom ihåg om ryssarna i lönndom betalade ut 200 000 eller 300 000 dollar till Besseberg och inte kunde ge några konkreta bevis för att en överföring faktiskt ägt rum.

”Jag har inte tagit emot en krona”

Bessebergs advokater avfärdade Rodtjenkovs vittnesmål som irrelevant och inte hade med fallet att göra.

– Jag har inte tagit emot en krona, en rubel eller en dollar från någon ryss, sade en upprörd Besseberg som avslutade dagens förhandling i Buskeruds tingsrätt.

Rättegången inleddes 9 januari och ska avslutas 16 februari. 77-årige Besseberg, som var ordförande för det internationella skidskytteförbundet mellan 1992 och 2018, riskerar upp till tio års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.