Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anders Besseberg från rättegången Foto: TT

Anders Besseberg: ”Inte utnyttjat min position”

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot korruptionsåtalade Anders Besseberg fortsätter.

Den tidigare skidskyttebasen nekar till anklagelserna.

– Jag har inte utnyttjat min position till privata ändamål eller fördelar, snarare tvärtom, säger han i sitt vittnesmål.

Under onsdagen i Buskerud tingsrätt i Norge försvarade sig åtalade Anders Besseberg, tidigare ordförande för internationella skidskytteförbundet, som anklagas för att ha tagit mot mutor. Bland annat i form av leasingbil, dyra klockor, jakt- och fiskeresor och prostituerade.

Han nekade till allt och tillbakavisade anklagelsen om att han i april 2013 ska ha tagit emot sexuella tjänster från en prostituerad betald av en rysk skidskytt på ett hotell i Moskva.

”Lade mig under täcket”

– Jag befann mig på mitt hotellrum när det knackade på dörren. Utanför stod en yngre, normalt klädd kvinna som jag släppte in, för jag trodde att hon kom med information om morgondagens tidsplan. Det är vanligt med sådana attachéer, när man inte talar språket i landet man är i, sade Anders Besseberg under rättegången.

Besseberg säger att han släppte in kvinnan och gick och lade sig igen under täcket. Han förklarar vidare att han försökte prata med kvinnan och berätta att han behövde sova, men hon svarade endast på ryska.

Kvinnan ska sedan ha skakat på huvudet, sagt något på ryska och lämnat rummet.

– Jag fick inga sexuella tjänster av den här kvinnan, som kanske var i mitt rum i knappt två, tre minuter, avslutar Besseberg.

Rättegången kommer pågå i sex veckor. Besseberg är anklagad för grov korruption och riskerar upp till tio års fängelse.

SE ÄVEN: Detta har hänt – Bessebergsfallet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hans Osterauer / BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.