Anders Besseberg, tidigare IBU-ordförande, åtalas för grov korruption Foto: Bildbyrån

Tidigare skidskyttebasen Anders Besseberg åtalas för korruption

Uppdaterad
Publicerad

Anders Besseberg har anklagats för att ta emot mutor och värna ryska intressen.

Nu åtalas den tidigare IBU-ordföranden för grov korruption.

– Økokrim menar att det finns bevis för att den tilltalade tagit emot mutor kontinuerligt under en tioårsperiod, säger åklagaren Marianne Djupesland till NTB.

Anders Besseberg var ordförande för IBU mellan 1992 och 2018. Sedan han avgick har han granskats, och beskyllts för korruption. Han har anklagats för att värna ryska intressen och ha mörkat dopning.

Nu står det klart att norrmannen åtalas, för grov korruption, för brott som begåtts mellan 2009 och 2018. Mutorna ska bland annat ha omfattat klockor, jaktvistelser, jakttroféer och prostituerade. Det meddelar Økokrim, vilket är den norska myndigheten för utredning och åtal av ekonomisk brottslighet.

Nekar till brott

– Økokrim menar att det finns bevis för att den tilltalade tagit emot mutor kontinuerligt under en tioårsperiod. Allvaret understryks av det förtroendebrott detta innebär mot bakgrund av hans uppdrag som ordförande för IBU, säger åklagaren och förste riksåklagaren Marianne Djupesland till NTB.

Besseberg själv nekar till brott.

”Besseberg vidhåller att han aldrig har tagit emot mutor eller försökt påverka IBU:s antidopningsarbete till förmån för någon”, meddelar hans advokat Christian B Hjort till NTB.

MER OM SKIDSKYTTESKANDALEN: Detta har hänt – Besseberg mutanklagad (28 januari 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sebastian Samuelsson om den frustrerande tiden med Anders Besseberg som ordförande i IBU: ”Inte mycket transparens”. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.