Arkivbild. Björn Ferry riktar kritik mot Anders Besseberg, tidigare ordförande för IBU. Foto: TT

Björn Ferry om skidskytteskandalen: ”Fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Anders Besseberg, tidigare ordförande för IBU, anklagas för miljonkorruption och för att ha mörkat dopning.

SVT Sports expert Björn Ferry riktar stark kritik mot norrmannen.

– Det är fruktansvärt, säger experten.

En extern rapport av det internationella skidskytteförbundet beskyller den tidigare ordföranden Anders Besseberg för att olovligt ha tagit emot miljontals kronor under sin tid på posten.

Rapporten säger att Besseberg inte har haft något intresse att skydda sporten från fusk. Norrmannen har enligt rapporten också högst troligt mutats av ryska ledare genom bland annat jaktresor, lyxklockor och prostituerade. Han ska ha värnat ryska intressen och mörkat dopningen.

SVT Sports expert Björn Ferry är kritisk.

– Det har varit en ganska lång historia, det har pågått i några år. Det har varit en lång utredning. Det är en pågående utredning, han är inte dömd för något ännu. Det är väntat att det skulle komma något sånt här, samtidigt är det tråkigt, säger Ferry.

– Sen att det blir mutor. Det är inte många fotbolls-VM eller OS genom tiderna som har blivit tilldelade ett land utan mutor, det är mer regel än undantag. Men det är tråkigt att det ska behöva vara så.

”Det är rent fruktansvärt”

– Det har varit mycket kring den ryska dopningsskandal, den är inte över ännu. Nu är det mer historia, skett ett stort arbete inom IBU:s organisation. Nu är det nog väsentligt bättre. Men kampen mot dopningen är en evig kamp. Och det är klart att det är frustrerande när högsta ledningen i det internationella förbundet har mörkat det här fuskandet, det är fruktansvärt.

KLIPP: Detta har hänt i skidskytteskandalen – Besseberg mutanklagad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.