Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Piteå och Halmstad upp topp 10 i Sveriges bästa idrottsstad

Uppdaterad
Publicerad

Piteå har bara drygt 40 000 invånare. Men åtta av stadens längd- och skidskyttestjärnor kunde samla VM-medaljer till prisskåpet efter denna vinter. Även Halmstad hade ett fint idrottsår och når sin bästa placering i Sveriges bästa idrottsstad.

Fyra jurymedlemmar hade lilla Piteå som etta på sin lista över Sveriges bästa idrottsstad. Juryns motto lyder ”Prestation efter population”. Både Chris Härenstam och Marie Lehmann hade stan som tvåa. 153 jurypoäng räckte till plats åtta, tangerat med rekordet från 2019. Då som nu var Hanna Öberg från Svensbyn största stjärnan.

Tre fjärdedelar av svenska bronslaget i VM (även Elvira Öberg och Anna Magnusson) är uppväxta i Piteå. Och lägger man till de som tävlar för stans skidklubbar med Sundling, Andersson, Ribom, Femling och Nelin så blev det stort medaljregn.

Sveriges bästa idrottsstad

Halmstads bästa placering

Halmstad har en bred palett av elitidrott och flera av stans klubbar hade framgångsrika år. Hylte/Halmstad vann ett nytt SM-guld i volleyboll, damerna tog silver. SM-silver även till Ringenäs golf och Harplinge RK i hästhoppning.

I år är det elva städer på topp 10. Detta då Uppsala och Örebro fick lika många poäng av juryn. Städerna har ofta varit högt i denna ranking och har spets. Men på bredden har man tappat lite senaste året, därför blir det ingen riktig topplacering.

Lista: Sveriges bästa idrottsstad 2023

8. Piteå (12) 153 jurypoäng

Plats 1: 4 st, med på 28/50 jurylistor

Bästa SBI-placering: 8 – 2019, 2023

En enorm vinter för Piteåklubbarnas längd- och skidskyttestjärnor. Hanna Öberg VM-drottning och på längde tog Piteå Elits Jonna Sundling och Ebba Andersson två guld var. Piteå IF topplag i damallsvenskan.

9. Halmstad (16) 140 jurypoäng

Plats 1: -, med på 36/50 jurylistor

Bästa SBI-placering: 9 – 2023

Hylte/Halmstad är numer en medaljgarant där det i år blev guld för herrarna, silver för damerna. SM-silver till lag även i hästhoppning och golf. HBK till allsvenskan. Karlsson/Falck med bas i Halmstad vann EM-guld i bordtennis.

10. Uppsala (7) 92 jurypoäng

Plats 1: -, med på 18/50 jurylistor

Bästa SBI-placering: 2 – 2018

Upsala IF:s Armand Duplantis är världens främste friidrottare, flera världsrekord, VM- och EM-guld under året. Storvreta tillbaka på tronen efter SM-guld i innebandy. Men flera lag i olika sporter som trillat ur eliten detta år.

10. Örebro (11) 92 jurypoäng

Plats 1: -, med på 26/50 jurylistor

Bästa SBI-placering: 1 – 2011

Örebro Hockeys delat bästa säsong någonsin, nära final. ÖSK Futsal vann SM-guld och Black knights tog dubbla SM-silver i amerikansk fotboll. Marcus Ericsson, Fredrik Lindgren och Martin Regborn andra som utmärkt sig.

Presenterat sedan tidigare:

12. Falun (6) 83 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 5 – 2020

SM-silver till IBF Falun innebandy och guld till softbolldamerna i Falun Ravens. Falun-Borlänges Maja Dahlqvist vann sprintcupen totalt och Jenny Rissveds firade segrar både på landsväg och på mountainbike.

13. Umeå (3) 72 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 1 – 2018, 2020, 2021

Nytt guld till Team Thoren i innebandy. David Åhman (med J Hellvig) tog sensationellt EM-guld i beachvolleyboll och Umeå-uppväxta Jonna Sundling dubbla VM-guld. Men flera lag hade också tunga säsonger.

14. Östersund (16) 65 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 5 – 2018

Landets nav för elitsatsande skidåkare med och utan gevär. Emil Persson med rekordsäsong i Ski Classics, Zebastian Modin tog dubbla VM-guld, Martin Ponsiluoma med bland annat VM-silver. Semifinal för båda stadens basketlag.

15. Kristianstad (19) 61 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 15 – 2023

Stadens bästa SBI-placering. Handbollsherrarna tillbaka på tronen efter cup- och SM-guld. Fotbollsdamerna var i toppen igen och kvalade till Champions League. Kristianstads GK Åhus tog SM-silver i golf.

16. Västerås (ny) 25 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 9 – 2011

Mesta mästarna i bandy VSK vann SM-guld igen och är åter på toppen, damerna tog silver, historisk finaldubbel för klubben. Rönnby nådde semifinal i innebandy och VästeråsIrsta var nära semi i handbollen.

17. Kalmar (13) 21 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 13 – 2022

Kalmars FF:s bästa säsong på länge med fjärdeplatsen (som ger SM-brons). Kalmarsunds både herrar och damer spelade kvartsfinal. Däremot drog sig basketnykomlingen KFUM Kalmar ur ligan efter en säsong.

18. Jönköping (22) 16 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 1 – 2017

Bra år i bassängerna där Emma Gullstrand tog EM-silver i simhopp och Jönköping Sim var landets näst bästa klubb. Elitlag i många idrotter med spel på högsta nivån i ishockey, innebandy, handboll och tennis.

19. Ängelholm (ny) 15 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 16 – 2012

Stadens superstjärna Isabelle Haak vann flera titlar och utsågs till Europas bästa volleybollspelare. och hennes moderklubb EVS vann SM-guld även utan sin stjärna. Stadens stora publiklag Rögle tog sig till kvartsfinal.

20. Karlstad (2) 14 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 2 – 2022

Fortfarande stor bredd men riktiga spetsen saknades i år. Färjestad försvann i kvarten. men Göta var landets tredje bästa friidrottsklubb med Henrik larsson i spetsen. JVM-guld alpint för Hanna Aronsson-Elfman.

21. Lidköping (20) 12 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 17 – 2021

En idrottsstad som lever nästan helt på sin fina bandy. Villas damer tog tredje raka guldet medan herrarna vann grundserien men föll i finalen. Lidköpings TK i tennis och hockeyspelaren Rasmus Dahlin är andra som märks.

22. Sandviken (ny) 9 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 22 – 2023

Sara Hector hade inte lika bra säsong som ifjol när det blev OS-guld men är Sandvikens stora stjärna. Sandvikens AIK nådde kvartsfinal i bandyn både på herr och damsidan och tre SAIK-fostrade spelare vann VM-guld.

22. Trollhättan (ny) 9 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 22 – 2023

Nils van der Poel har slutat men hans storslam på idrottsgalan och seger i Mästarnas Mästare kan ha påverkat vissa i juryn. Kristian Karlssons (EM-guld i bordtennis) dubbel och cyklisten Emil Johanssons luftkonster sticker ut.

24. Borås (22) 8 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 15 – 2012

SM-guld till Borås AIK:s Futsaldamer. SM-silver till herrarna i Borås Basket. Elfsborg sexa ifjol men stark start i år. Skidskytte Jesper Nelins bästa säsong hittills. Men två elitlag i fotboll (Norrby och bergdalen) degraderas från eliten.

25. Solna (9) 7 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 2 – 2013, 2014

AIK bandys storsatsning visade sig vara ett luftslott som pyste ut under året. Men framgångar för Solna TK som vann herrarnas tennisguld och AIK golf som vann SM för klubblag. AIK fotboll ur damallsvenskan.

Utanför topp 25

Helsingborg (14:e ifjol), Gävle, båda 3 jurypoäng

Lund 2 jurypoäng

Eskilstuna (22), Gotland, Kungälv, Linköping, Motala, Mölndal, Nacka (21), Skövde, Södertälje, Täby, Varberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges bästa idrottsstad

Mer i ämnet