Lindgren har planer på gång. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Planer på att förändra SHL

Uppdaterad
Publicerad

SHL planerar att göra om hockeyns ligasystem med start kommande säsong. En skrotning av kvalserien, lönetak och gratisplatser till allsvenskans ekonomiskt starkaste lag är en del av planerna. – Det här är hur vi vill bedriva vår liga. Hur vi vill driva svensk ishockey framåt, säger SHL:s vd Jörgen Lindgren till SVT Sport.

I dokument som Expressen tagit del av står det att ett införande av lönetak ingår i planerna samt att kvalserien ska skrotas. I stället ska det sist placerade laget i SHL och ett lag från hockeyallsvenskan mötas i en matchserie över sju matcher.

Kan du förklara vad det är för förändringar ni vill göra?

SHL

– Det är en bruttolista som ligger till grund för diskussion. Vårt avtal går ut och det här är förslag på hur vi vill att vårt kommande avtal som kommer se ut. På vilket sätt vi vill utveckla svensk hockey, säger SHL:s vd Jörgen Lindgren till SVT Sport.

Dessutom ska de två lag i allsvenskan som genererar mest pengar ges en gratisplats i SHL och man ska också kunna ansöka om en plats i Sveriges högsta liga.

Hur ser du på kritiken som kommit, främst mot de ekonomiska ”wild card” ni vill dela ut?

– Nånstans ska man se det som en helhet, det är ett av många förslag. Men jag förstår att man har synpunkter på det.

Ställer ekonomiska krav

Utöver det sportsliga kommer ligan ställa stora ekonomiska och organisatoriska krav på klubbarna. Det kommer införas lönetak, med mini- och maxnivå för klubbarnas lönebudgetar.

SHL:s förslag till serieförändringar

Expressen har tagit del av SHL:s förslag till förändringar av hockeyligan. Här är några av förslagen:

* Ta bort kvalserien och låta sista laget i SHL och första laget i hockeyallsvenskan spela kval om en plats till SHL.

* Ge wild cards till allsvenska lag som ger mest lönsamhet.

* Införa max- och miniminivåer för klubbarnas lönebudgetar som liknar NHL:s system.

* Införa ett ”war room” som ansvarar för disciplinära frågor.

* Ställa skarpare krav på klubbarnas ekonomi, dels i samband med utfärdande av elitlicensen, dels att i framtiden ställa krav på ekonomisk stabilitet, storlek på arena, klubbens varumärke och storlek på orten som klubben kommer från.

(Källa: TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet