Foto: TT Nyhetsbyrån

Platini svarar på mutanklagelser

Uppdaterad
Publicerad
Uefa-presidenten Michel Platini slår tillbaka mot de brittiska tidningarnas anklagelser om att fransmannen skulle ha varit en del av den påstådda korruptionen kring fotbolls-VM i Qatar 2022.

Den senaste tiden har det framkommit uppgifter kring Qatars seger i Fifa-omröstningen, där Sunday Times uppger att över 30 miljoner kronor delats ut i mutor inför valet av värdland för VM 2022.

The Daily Telegraph uppgav i går att Platini i hemlighet mött Fifa-kollegan, qatariern Mohammed Bin Hammam, som 2012 slängdes ur Fifa efter en muthärva.

”Falska rykten”

Mötet skulle ha ägt rum kort innan omröstningen 2010 som Qatar vann, och Platini slår nu tillbaka mot anklagelserna att han skulle ha varit del av den påstådda korruptionen.

”Jag finner det förvånande att ett möte med en av Fifa-kommitténs medlemmar kan bli till en konspiration”, skriver Platini, som medger att han mött Bin Hammam flera gånger, som ett svar till The Daily Telegraph.

”Bin Hammam försökte övertyga mig att ställa upp för ordförandeskapet i Fifa. Jag är inte ens överraskad över att falska rykten sprids, vars syfte är att besudla mitt rykte”, skriver Platini.

Medgett röst på Qatar

Platini har tidigare varit öppen med att han röstade för vinnarna Ryssland 2018 och Qatar 2022, och är den ende från Fifas exekutiva kommitté som har gjort detta offentligt.

”Det är ett bevis på min fulla transparens, och att ingen någonsin dikterar villkor till mig”, svarar Platini.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fotbolls-VM 2022

Mer i ämnet