Foto: Anders Wiklund/TT

Politisk satsning för ökad rörelse i skolorna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen presenterade idag en satsning för att barn och ungdomar ska röra sig mer i skolorna. Bland annat ska 100 timmar extra skolidrott in på schemat till 2019.

– Barn ska röra sig varje dag, det stärker koncentrationen och lärandet, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Gustav Fridolin (MP) presenterade den nya satsningen tillsammans med ministrarna Helene Hellmark Knutsson (S) och Annika Strandhäll (S) vid en presskonferens under tisdagseftermiddagen.

Mer idrott och hälsa på schemat

En viktig del i den nya satsningen är att 100 timmar extra skolidrott ska in på schemat till 2019 och regeringen ger nu Skolverket i uppdrag att se över hur de ytterligare timmarna ska fördelas.

Forskning bakom satsningen

Enligt en rapport från Centrum för idrottsforskning så rör sig 22 procent av flickorna och 44 procent av pojkarna tillräckligt och enligt en annan rapport beställd av Nordiska ministerrådet visar att 68 procent av svenska skolbarn fysiskt inaktiva. Det betyder att eleverna inte uppfyller Världshälsoorganisationens krav på minst en timmes fysisk aktivitet om dagen.

Inte bara schemalagd rörelse

Den ökade undervisningstiden i idrott är bara en del i en större satsning på fysisk aktivitet i skolan. Fridolin menar att det behövs andra insatser för att eleverna ska röra sig dagligen.

Redan i dag säger läroplanen att fysisk aktivitet ska finnas med i den svenska skolan dagligen, men så ser det inte ut i verkligheten.

– Det är ojämlikt. Skrivningarna är inte tillräckligt för att säkerställa dagliga aktiviteter på alla skolor, säger Fridolin.

Utbildningsministern nämner som exempel ”pulshöjande aktiviteter” i början av skoldagen, eller promenader i skog och mark under raster.

För att få till mer sådana aktiviteter bildas nu ett ”rörelsenätverk” bestående av Riksidrottsförbundet, Gymnastik- och idrottshögskolan, Svenskt Friluftsliv och lärarfacken.

Moderaterna: ”välkommet men oväntat”

Moderaternas utbildningspolitiske talesperson Camilla Waltersson Grönvall välkomnar regeringens initiativ men är samtidigt förvånad.

– Det här är precis vad vi i alliansen har jobbat för men vi har konsekvent fått nej från regeringen. Vi har tvingat dem till detta och jag ser det som en seger för alla barn, säger hon.

Och fortsätter:

– Men 2019 är alldeles för sent, detta kunde ha kommit mycket tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.