Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljöpartiets Amanda Lind är en av de politikerna som är positiva till OS i Sverige. Foto: SVT

Positiva OS-svar från riksdagspartierna

Uppdaterad
Publicerad

De senaste gångerna Sverige har sökt OS har det varit svårt att vinna politiskt stöd.

Men nu ser det bättre ut.

– Vi är i grunden positiva till OS i Sverige, säger Miljöpartiets Amanda Lind.

I februari inledde Sveriges olympiska kommitté, Riksidrottsförbundet och Sveriges paralympiska kommitté en förstudie om en eventuell svensk ansökan för vinter-OS 2030.

För två veckor sedan presenterades förstudien, samtidigt som det meddelades att Sverige går vidare till nästa fas i ansökningsprocessen.

Idrott och politik

Inget parti säger nej

En viktig del nu är att vinna politiskt stöd, något som varit ett problem i SOK:s senaste ansökningar. Men nu ser det mer positivt ut.

SVT Sport har varit i kontakt med samtliga riksdagspartier, och då svarar inget parti ”nej” på frågan om de vill se ett OS i Sverige.

Moderaterna svarar att de inväntar fortsatt utredning innan de tar ställning, men samtliga övriga partier svarar på olika sätt att de ser möjliga positiva effekter av ett OS i Sverige.

– Det är bra att man går vidare med förstudien. Vi är de första att kritisera när OS eller andra stora idrottstävlingar sker i länder med brott mot mänskliga rättigheter eller brott mot demokratin och med stora skrytbyggen som också bryter mot arbetares rättigheter under processen, säger den tidigare idrottsministern Amanda Lind (MP), och fortsätter:

– Då måste länder som är demokratiska och som vill arrangera spelen på ett hållbart sätt också vara beredda att räcka upp handen.

Vill se tydlig budget

För att ett land ska få arrangera OS kräver IOK att staten går in och garanterar att OS kan genomföras – även om budgeten spricker. Inget parti svarar att de redan nu kan säga att de kan stå bakom det, utan alla svarar att de vill ser en tydlig budget och planer för ett hållbart OS innan de kan lämna några garantier.

– Det krävs tydliga gränsdragningar i vem som ansvarar för vad och vem som står för en eventuell ekonomisk förlust. Vi vet från tidigare stora arrangemang att det oftast är en vinst med ökad konsumtion, hotellnätter och turism, men vid ett OS ställs det högre krav på säkerhet och trygghet – inte minst i dagens säkerhetspolitiska läge, säger SD:s idrottspolitiska talesperson Angelika Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet