Åsa Edlund Jönsson prisas för sitt arbete för en jämställd sportbevakning. Foto: SVT

SVT Sports Åsa Edlund Jönsson tilldelas jämställdhetspris

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports chef Åsa Edlund Jönsson hyllas på Bokmässan för arbetet med jämställd sportbevakning.
Nu tilldelas hon priset årets MegAward för ”Årets jämställdhetsinsats” inom mediebranschen.
– Jag är fantastiskt glad, stolt och tacksam över detta pris, ett pris jag fullt ut delar med alla på SVT Sport som varje dag arbetar för en jämställd sportbevakning, säger hon i en kommentar.

Priset delas ut till en person som ”transformerar och vidgar mediebranschen genom att utmana befintliga och traditionella strukturer, affärsmodeller och arbetssätt”. Ett av årets teman är jämställdhet. Nominerade för priset var SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson, Historiskans chefredaktör Eva Bonde och journalisten Katarina Wennstam.

Motiveringen:

”Med energi och engagemang har Åsa Edlund Jönsson sett till att sportbevakningen i SVT har blivit mer jämställd. Som den första kvinnliga chefen för SVT Sport någonsin har hon tagit ett brett grepp för att förändra traditionella strukturer, både på den egna redaktionen och i en vidare krets genom att ställa krav på nyhets- och bildleverantörer. Hennes målinriktade arbete har förändrat den redaktionella diskussionen och bidragit till att både webtrafiken och andelen damidrott på SVT Sports plattformar fördubblats”.

”Förändrat vår journalistik i grunden”

– Vår redaktion har frigjort sig från tunga traditioner och sjösatt en helt ny journalistisk inriktning. Vi har kämpat mot våra egna och andras fördomar och vänt på perspektiv. Det har krävt ett enormt mod men resultatet har varit slående. En jämställd sportbevakning har gett oss fler egna nyheter, mer livesport att sända, fördubblad webbtrafik men framförallt – en journalistisk relevans hos hela svenska folket.

– Att förändra ett redaktionellt samtal och en sportbevakning med anor har tagit tid, men vi har hållit en stadig kurs och metodiskt tagit steg för steg. Vår ambition med en jämställd sportbevakning har förändrat vår journalistik i grunden och en dag, när vi på redaktionen ser tillbaka, så kan detta ha varit både det viktigaste och modigaste som vi åstadkom, säger Åsa Edlund Jönsson.

SVT Sport har ett framgångsrikt år bakom sig inte bara med stora tittarsuccéer i tv som den gångna VM-vintern och ishockey-VM. I oktober 2018 fick SVT Sport ta emot priset som ”Världens bästa sportkanal” och i februari i år fick redaktionen ”Spektrumpriset” för sitt arbete med en jämställd sportbevakning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.