Foto: TT Nyhetsbyrån

28-årige HIF-supportern släpps fri

Uppdaterad
Publicerad

Den 28-årige Helsingborgssupporter som står åtalad för att ha orsakat en Djurgårdssupporters död i samband med den allsvenska premiären har släppts på fri fot. Vid en fällande dom riskerar han max ett års fängelse enligt en expert.

Rättegången kommer att återupptas nästa vecka. 28-åringen släpps eftersom allt bevismaterial har gåtts igenom. Domstolen har alltså inte tagit någon ställning i skuldfrågan.

Det var meningen att rättegången skulle ha avslutats i dag efter att rättsläkarna hade avgett sina vittnesmål. Men rättegången kommer att försenas efter att åklagaren kallat in ett nytt vittne, en pensionerad professor i neurokirurgi.

Försvarsadvokaten Stefan Rosell är undrande över denne nye expert. Han beskriver det som att professorn dyker upp som gubben i lådan.

– Vi har två rättsläkare som jobbat med här i sex veckor och det är de specialister vi har att luta oss emot, säger Stefan Rosell som nu ska fundera över om han själv ska kalla andra experter, enligt Expressen.

Nytt utlåtande försenar rättegången

Tingsrätten beslöt i går att den nye experten ska skriva ett sakkunnigutlåtande och att rättsläkarna sedan ska få kommentera detta. Rättegången återupptas nästa vecka.

Den 28-årige mannen har åtalats misstänkt för misshandel och vållande till annans död. Han hävdar själv att det var nödvärn när han med ett knytnävsslag fällde den 43-årige mannen den sista söndagen i mars på Terrasstrappen i centrala Helsingborg.

Lågt straff vid en eventuellt fällande dom

Om HIF-supportern, som hävdar nödvärn, fälls kommer påföljden att bli mild. Enligt den före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem handlar det om max ett års fängelse.

– Om han fälls för misshandel och vållande kan det rimligen handla om allt från 6-8 månader upp till ett år, säger Sven-Erik Alhem till Expressen.

– Om han enbart fälls för misshandel kan det handla om en eller två månader. Det betyder också att han inte ska betala det skadestånd på 500.000 kronor som de anhöriga krävt, säger Alhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegång mot fotbollssupporter

Mer i ämnet