Människor samlas för en manifestation mot fotbollsrelaterat våld i Helsingborg. Foto: TT

Supporterdomen överklagas

Uppdaterad
Publicerad

I tingsrätten dömdes en 28-åring till 8 månaders fängelse för dödsmisshandeln av en 43-årig Djurgårdssupporter i samband med den allsvenska premiären. Alldeles för kort straff, menar åklagaren som nu överklagar domen.

En halvtimme före avspark i mötet mellan Helsingborgs IF och Djurgården på Olympia i Helsingborg misshandlades den 43-åriga mannen vid Terrasstrapporna. Han avled senare på sjukhus.

28-åringen dömdes till åtta månaders fängelse för vållande till annans död och misshandel. Han har under rättegången hävdat att han handlat i nödvärn.

Våldsam supporterkultur

I slutplädering hävdade åklagaren Eleonora Johansson att 28-åringen lever i den våldsamma supporterkulturen.

– Han är inte vilken supporter som helst, framhöll hon. Han vet hur man slåss, han har tränat kampsport.

Kräver längre straff

Åklagaren skriver i överklagandet att tingsrätten själva ”anser att straffvärdet för gärningarna snarare uppgår till omkring 10 månaders fängelse, men att tingsrätten tar hänsyn till […] att han riskerar förlora arbetet varför påföljden bestäms till ovan nämnda fängelse 8 månader”.

Istället menar åklagaren att straffet bör skärpas. 28-åringens advokat har tidigare överklagat domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegång mot fotbollssupporter

Mer i ämnet